آموزش پیشگیری و راههای درمان کمر درد
آموزش پیشگیری و راههای درمان کمر درد
آموزش پیشگیری از کمر درد
کمردرد یکی از شایع ترین علتهای مراجعه به پزشکان می باشد . کمردرد و پیشگیری از آن مقوله مفصلی است و هدف از آن مراقبت های بهداشتی کمر و مکانیک کمر به افراد دچار کمردرد یا در معرض خطر ایجاد کمردرد است. به چند توصیه بهداشتی از دید طب فیزیکی اشاره خواهیم کرد .
۱- مساله چاقی و افزایش وزن به خصوص چاقی شکم است .
۲- مساله سیگار است به طوری که مابین کشیدن سیگار و کمردرد ارتباط مستقیم وجود دارد از طرف دیگر سرفه مرتبط با سیگار می تواند دردکمر را اگر ناشی از جابه جایی دیسک کمر باشد بی اندازه تشدید کند.
۳- مسایل روحی و روانی و اجتماعی است به طوری که استرس های زندگی و مسایل هیجانی در بروز کمردرد در برخی از افراد شدیداً دخالت دارد .
۴- فاکتورهایی مربوط به طرز ایستادن و نشستن و فرم قرارگیری بدن در وضعیت های مختلف ، خوابیدن ، رانندگی ، بلندکردن و حمل اشیاء ، بالا و پایین رفتن از پله ، پوشیدن لباس و کفش و غیره …
به عنوان مثال : به هنگام شست و شوی ظروف قامت خود را راست نگه دارید و از خم شدن به جلو خودداری کنید. هنگام استفاده از میزکاریا مطالعه اولاً ارتفاع میز برای هر فرد باید متناسب باشد، که در زمان قرارگرفتن ساعد روی میز کمر در حالت راست قرار گیرد. پشتی صندلی باید کامل کمر و پشت را حمایت کند و بهتر است از سطح شیبدار در زیر پاها استفاده نمایید .
نکاتی چند در خصوص حمل اشیاء :
موقع برداشتن بار کاملاً پشت آن قرار بگیرید کمر صاف و زانوها را خم کنید جسم را بلند کرده و کامل به بدن نزدیک کنید که به ستون فقرات آسیب نرساند و با استفاده از نیروی ران و زانوان برخیزید. بلافاصله بعد از برخاستن از رختخواب اشیاء سنگین را بلند نکنید ، و در زمان حمل خرید روزانه یا چمدان در صورت نبودن سبدهای چرخدار بار را به طور مساوی بین دو دست خود تقسیم کنید تا بدن به یک سمت خم نشود.
مراقبت از کمر در زمینه بچه داری :
در موقع بغل گرفتن بچه ها همان احتیاطات حمل اشیاء را رعایت کنید، بچه ها به خاطر حرکاتی که دارند نسبت به اجسام جامد فشار بیشتری به ستون فقرات وارد می کنند. در هنگام استفاده از کالسکه نوعی را انتخاب کنید که ناچار نباشید به جلو خم شوید، برای تعویض کهنه و لباس بچه از محلی با ارتفاع مناسب در حالت ایستاده این کار را انجام دهید به طوری که مجبور به خم شدن به جلو نباشید .
روش صحیح وضعیت خوابیدن :
از تخت های فلزی استفاده نکنید ، اگر ناچارید یک تخته زیر تشک قرار دهید. تشک باید نسبتاً نازک و سفت باشد . بهترین روش خوابیدن طاق باز است در حالیکه یک بالش زیر زانو قرار دهید و در این حالت هرگز با زانوهای کشیده استراحت نکنید و بعد از خسته شدن از این حالت به پهلو خوابیده ران ها و زانوها را به حالت خم شده تا حدی به داخل شکم جمع کنید ( مثل حالت جنینی ). دست ها را بالای سر قرارندهید چون باعث افزایش قوس کمر می شود . موقع برخواستن با کمک نیروی دستها بلند شوید. موقع مرتب کردن رختخواب از خم شدن روی تخت خودداری کنید ، در کنار تخت زانو زده و این کار را انجام دهید. اندازه بالش به حدی باشد که فاصله بین شانه و گوش را کاملاً پر کند و گردن به حالت افقی و مستقیم قرار بگیرد.
پوشیدن کفش و لباس :
موقع پوشیدن شلوار به دیوار تکیه دهید . خم شدن زیاد در زمان پوشیدن جوراب و کفش به ستون فقرات فشار زیادی وارد می کند، بهتر است روی صندلی نشسته یا یک پا را روی پای دیگر قرار دهید. پاشنه کش های بلند بسیار مفید هستند.
و در آخر
نشستن در اتومبیل :
۱- صندلی به گونه ای تنظیم شود که زانوها از سطح مفصل و لگن بالاتر قرار گیرد.
۲- نشستن طولانی در اتومبیل صحیح نیست و بهتر است هر ۴۰-۶۰ دقیقه پیاده شوید .
۳- موقع برداشتن و گذاشتن اجسام در صندوق عقب زیاد خم نشوید .
۴- استفاده از کمر بند ایمنی و محافظ پشت سرتوصیه می شود .
راه های درمان کمر درد
امروزه تعداد زیادی از افراد ۶۴-۲۰ ساله از کمر دردهای مزمن و مداوم رنج میبرند و بسیاری از آنها اذعان دارند که درمان کمر درد بسیار مشکل است.
کمرناحیه بسیار پیچیده با منابع بالقوه درد زیادی است اگرچه به نظر میرسد عمل جراحی راه حل فوری درمان باشد اما ۸۵% افراد واقعا نیازی به جراحی نداشته و هیچ سودی هم از بابت عمل جراحی نمیبرند. بنابراین روش های دیگر درمانی مانند: فیزیوتراپی، ماساژ، طب سوزنی و ویتامین ها میتوانند جایگزین مناسبی باشند. نیز در برخی مواردی که درد ناشی از نقاط اتصالی بین ماهیچه و بافت باشد طب سوزنی و ماساژ برتری ویژه ای در درمان دارند.
طب سوزنی:
اولین و موثرترین روش درمان کمر دردهای مزمن میباشد و بیشتر در افرادی که درد در ناحیه پشت و گردن آنهاست و به دست، بازوها و پاها منتشر نمیشود تاثیر دارد.
اساتید طب سنتی شرق بر این باورند که طب سوزنی با تغییر و موازن سازی مجدد انرژی در بدن عملکرد خود را به ظهور میرساند.
ماساژ:
به افرادی کمک میکند که گاه به گاه دچار کمر درد میشوند و نیز کسانی که تمایل به حفظ سلامت پشت خود دارند.
ماساژ نه تنها باعث کشش عضلات میشود بلکه عامل تخلیه غدد لنفاوی در بدن و جریان دهی به اسید لاکتیک است، چون یکی از عوامل درد میتواند تولید اسید لاکتیک در عضلات باشد، ماساژ باعث رانده شدن سریع اسید لاکتیک از عضله شده و رهایی از درد را سرعت میبخشد.
فیزیوتراپی:
فیزیوتراپی به بهبودی کمر درد در موارد محدودی که درد به پاها منتشر میشود کمک می نماید. برخی از روش های درمان فیزیکی مانند اولتراسوند و گرما باعث شکستن چرخه اسپاسم عضلانی خواهد شد. گاهی در حین فیزیوتراپی صدایی شبیه به شکستن یا ترکیدن به گوش میرسد که به دلیل آزاد شدن حباب های نیتروژن در مفاصل بوده و باعث متعادل شدن ستون فقرات میشود.
یوگا و Pilates:
ورزش Pilates از آلمان و یوگا از هند منشا میگیرند. هر دو در حفظ سلامتی پشت و تا حدی رفع کمردرد موثرند.
این تکنیک ها روی تناسب اندام، تقویت عضلات، تنفس، انعطاف و متعادل سازی بدن نقش دارند. درPilates عضلات ناحیه ران و باسن تقویت شده و افرادی که دیسک کمر آنها مشکل دارد نباید این تمرین ها را انجام دهند اما انجام حرکاتی از یوگا که انعطاف پذیری بدن را افزایش میدهد در این افراد با توصیه پزشک مانعی ندارد.
Pilates: این روش تمرینی از حرکات کنترل شده ای تشکیل شده که بین بدن و مغز هارمونی فیزیکی ایجاد کرده و توانایی بدن افراد را در هر سن بالا می برد.
نرمش های تقویتی:
بشین – پاشو نرمشی ساده است که باعث افزایش انقباض و کشش عضلات میشود. در عین حال عامل فشرده شدن ستون فقرات هم بوده، پس افرادی که در ستون فقراتشان با مشکلی مواجهند با انجام بشین – پاشو آنرا حادتر هم خواهند کرد.
آئروبیک:
مانند یوگا و Pilates بیشتر در جهت حفظ سلامتی و تناسب اندام کاربرد دارد.
پیاده روی سریع یکی از روش های مناسب برای تمرین عضلات ناحیه پشت است. البته تحت شرایطی که منظم و مداوم باشد.
گلوکزآمین:
تحقیقات گسترده حاکی از آن است که تاثیر گلوکزآمین در بهبودی کمردردهای مزمن و همراه با آرتروز مورد شک و تردید است. البته گلوکزآمین ماده بی خطری بوده و اگر حس میکنید که با مصرف آن به طور ذهنی یا واقعی مشکلتان برطرف میشود استفاده از آن مانعی ندارد.
ویتامین B12:
از نظر محققان تاثیر بسزایی نداشته اما اندک اثری هم که گزارش شده ناشی از افزایش انرژی بدن است.
ویتامین D:
استراتژی طولانی مدت محافظت از استخوان ها و حفظ سلامتی کمرتان در مصرف این ویتامین نهفته است. برخی از جراحان ومتخصصین ستون فقرات مصرف روزانه ۲۰۰۰ واحد بین الملل از ویتامین Dو ۱۰۰۰میلی گرم از سیترات کلسیم در بیمارن را توصیه میکنند.
ویتامین D در روغن کبدماهی و شیر غنی شده وجود دارد. همچنین ویتامین D با تابش نورخورشید به پوست به مدت ۱۵-۱۰ دقیقه به مقدار کافی در بدن تولید میشود.
سایر روش های درمان:
بعضی از مردم احساس میکنند که کمردرد به خصوص در بیماران مزمن بیشتر از اینکه ناشی از عوامل فیزیکی باشد منشا روانی دارد بالاخص در مواردی که پزشکان نمیتوانند دلیلی برای آن بیابند.
درچنین حالاتی هیپنوتیزم و رفتار درمان شناختی میتواند به نوعی با آموزش ذهن بیمار در کاهش درد موثر واقع شود.
Foad- حامی حیوانات لاک پشتی
- تشکر : 243
» روش صحیح نشستن برای پیشگیری از کمردرد
» پیشگیری از سکته قلبی با آب سیب
» درمان سکسکه - Hiccup
» پیشگیری از بی خوابی با خوردن تخمه كدو