قارچ شناسی
قارچ شناسی
قارچها نه جانورند و نه گیاه؛ بلکه دستهای جداگانه از یوکاریوتها را تشکیل میدهند. قارچ ( به انگلیسی Fungus یا mushroom ) می نامند این دسته همگی دگرخوار (هتروتروف) بوده و برای رشد و تکثیر به ترکیبات آلی جهت اخذ انرژی و کربن نیاز دارند. قارچها هوازی یا ناهوازی اختیاری هستند. اکثر قارچها گندروی (ساپروتروف) بوده، در خاک و آب به سر میبرند و در این نواحی، بقایای گیاهی و جانوری را تجزیه میکنند. قارچها مانند باکتریها در تجزیهٔ مواد و گردش عناصر در طبیعت دخالت داشته، حائز اهمیتند. علم مطالعهٔ قارچهای انگل برای انسان را قارچشناسی پزشکی گویند (این انگلها بیماریهای زیادی را به وجود میآورند).
قارچها تأثیر زیادی در طبیعت دارند. گونهای از قارچها با تخمیر انگور آن را تبدیل به شراب میکند. گونهای دیگر انگورها را بر روی تاک میکُشد. گونهای دیگر باعث سیاه شدن رنگ کاشیهای حمام میشود و گونههای دیگر قارچ، باعث ایجاد یا درمان بیماری میشوند یا باعث پوسیدگی چوب یا رویش دوبارهٔ ریشهٔ گیاه میشوند.
قارچ در اصل کلمهٔ ترکی است و برابر فارسی آن «سماروغ» است. مردم عادی به آن «کلاه دیوان» و «چتر مار» هم میگویند.
قارچها بر خلاف گیاهان نمیتوانند خوراک خود را تولید کنند؛ بنابر این برای ادامهٔ زندگی ناچارند مصرف کننده باشند (هتروتروف).
دستهبندی
قارچها انواع خوراکی نیز دارند. قارچهایی که در مناطق صحرایی میرویند، اغلب خوردنیاند. سلسلهٔ قارچها به دو شاخهٔ قارچهای کاذب و قارچهای حقیقی تقسیم بندی میشوند. قارچهای حقیقی خود به پنج زیر شاخه تقسیم میشوند که عبارتند از: ماستیگومایکوتا، زیگومایکوتا، آسکومایکوتا، بازیدیومایکوتا و دئوترومایست. قارچهای خوراکی جزء زیرشاخه بازیدیومایکوتا هستند. بعضی از قارچ ها با تثبیت نیتروژن به گیاهان کمک می کنند و بعضی دیگر به خاطره داشتن این ویژگی با گیاهان به طور همزیست زنگی می کنند.
قارچهای خوراکی از لحاظ نوع تغذیهشان به دو دستهٔ: تجزیهکنندهای اولیه و تجزیهکنندههای ثانویه تقسیم میشوند :
تجزیهکنندههای اولیه به دستهای از قارچها اطلاق میگردد که توانایی تجزیهٔ سلولز و بقایای مردهٔ گیاهی را دارند؛ اما تجزیهکنندههای ثانویه برای رشد و تغذیه به محیطی احتیاج دارند که قبلا توسط ریزسازوارهها تجزیه شده باشند.
طبق طبقهبندی فوق قارچهای Agaricus SPP. و Volvariella SPP. در دستهٔ قارچهای تجزیه کنندهٔ ثانویه و Polurotus SPP.
و (Shitake)Lentinus SPP. در دسته قارچهای تجزیه کنندهٔ اولیه قرار میگیرند. قارچهای سمی متعددی نیز در طبیعت رویش دارند. تغذیه از این قارچها منجر به بروز علایم متعدد روانی و جسمی تا مرگ میگردد
بیماریهای قارچی
قارچها (به خصوص مخمرها) موجب برخی بیماریها در انسان مانند کچلی مو و ناخن ، کریپتوکوکوزیس و کاندیدیازیس میشوند.
پرورش قارج در منزل
پرورش قارچ در هر محلی امکانپذیر است حتی در منزل ! میتوانید اتاقی را بعنوان محل پرورش انتخاب کنید و مقدمات پرورش را در آن اتاق مهیا نمایید . بهترین فصل برای پرورش قارچ در فصول سرد است
پرورش قارج در سالن
معمول ترین نوع پرورش قارچ در سالن و سوله است ، گاهی در مرغداری ها نیز شاهد پرورش قارچ هستیم . بهترین سالن ها برای پرورش قارچ سالن های سیمانی هستند که از نظر نگهداری رطوبت و هوای خنک بسیار مناسبند.
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
MohammadRN- مدیرکل گفتگوی لاک پشتی
-
تشکر : 144
» آموزش آشپزی (سُسها)
» قارچ های بدن لاکیم بیشتر شده
» زیباترین قارچ های جهان
» آموزش پرورش قارچ خوراکی