آلرژی یا حساسیت چیست؟
آلرژی یا حساسیت چیست؟
آلرژی، واکنش افراطی سیستم ایمنی بدن نسبت به عوامل مختلف است. کسانی که دچار حساسیت هستند، دارای سیستم ایمنی فوق هوشیار هستند که نسبت به مواد ظاهرا بی آزار موجود در محل زندگیشان، واکنشی بیش از حد معمول نشان میدهند. برای مثال گرده گیاهان، میتواند سیستم ایمنی شخص آلرژیک را طوری تحریک کند که گویی با یک خطر جدی روبرو شده است. حساسیت یک مشکل بسیار شایع است و تقریبا از هر ده نفر، دو نفر به نوعی از آن مبتلا هستند.
مقدمه
در بـرخـورد بـا گـربـه بـدنتان خارش میگیرد؟ جورابهای پشمیتان پوستتان را اذیت میکند؟ گردگیری که میکنید، نـاخـودآگـاه عطسهتان میگیرد؟ دیگر متعجب نباشید شما بدون اینکه خودتان بدانید آلرژی دارید.
چرا آلرژی یا حساسیت اتفاق میافتد؟
هنگامی که یک سیستم ایمنی افراطی در معرض یک ماده حساسیتزا قرار میگیرد، چند اتفاق میافتد:
1. بدن برای مبارزه با ماده مذکور، شروع به تولید نوع خاصی پادتن یا آنتی بادی (Antibody) میپردازد که IgE نام دارد.
2. آنتی بادیها به نوعی سلول خونی که مست سل mast cell نام دارد متصل میشوند. این سلولها در دستگاه تنفسی و دستگاه گوارش، که محل اصلی ورود عوامل آلرژیزا است، فراوانند.
3. مست سلها با انفجار خود مواد شیمیایی مختلفی از جمله هیستامین histamine آزاد میکنند که عامل اصلی بروز بسیاری از علایم آلرژی است که از جمله این علایم میتوان به خارش گلو و آب ریزش بینی اشاده نمود.
4. اگر ماده حساسیتزا در هوا باشد، عکس العمل آلرژِیک در چشمها، بینی و ریه رخ میدهد و اگر این ماده خورده شود، عکس العمل آلرژیک در دهان، معده و سایر بخشهای دستگاه گوارش بروز میکند. گاهی مواد شیمیایی تولید شده در بدن به قدری زیاد است که علایم بسیار حادی نظیر کهیر، کاهش فشار خون، شوک یا بیهوشی (شوک آنافیلاکسی) نیز بوجود میآیند.
آلرژیها چطور عمل میکنند؟
آلـرژیهـا عـکس الـعـمـلهـایـی حسـاس در بـرابر موادی هستـنـد کـه حـتـی مـمـکن اسـت کاملاً بیضرر باشند و ربـطی هم به جنسیت و سن و نژاد ندارد. در عملیاتی که حـساس سـازی نـامیـده میشود، بدن فرد در مقابل یک ماده خاص پادتــن میسازد که به آلرژی تبدیل میشود. در نـتـیـجه هرگاه فرد با آن ماده خاص تماس مییابد، این سیـستم دفـاعی در مقابل آن واکنش منفی ایجاد میکند. ضد آلرژی ها در خون بدن هیستامین آزاد میکنند که آن هم مسائل جانبی دارد. بطور مثال، هیستامین غشای مخاطی بینی و چشمها را آبدار و خارش آور میکند. همچنین آماسهایی سفید رنگ و خارش آور که کهیر نامیده میشوند در بدن ایجاد میگردد.
با توجه به نوع آلرژی و قسمتی از بدن که درگیر آن است، علائم مختلفی از قبیل خارش پوست، چشمها یا بدن، ایجاد کهیر و جوشهای پوستی ، عطسه، سرفه، تنفس صدا دار، حالت تهوع و استفراغ ایجاد میشود. در نمونههایی نادر حتی آلرژی های بسیار خطرناک و تهدید کننده مرگ نیز که آنافیلاکسیز نامیده میشوند هم اتفاق میافتد.
علایم آلرژی کدامند؟
نشانههای آلرژی را میتوان به سه دسته خفیف، متوسط و حاد تقسیم نمود.
•عکس العمل خفیف، شامل نشانههایی است که یک ناحیه از بدن را تحت تاثیر قرار میدهد، مانند التهاب، خارش و آبریزش از چشم. علایم خفیف به بخشهای دیگر بدن منتقل نمیشوند.
•نشانه عکس العمل متوسط، در بخشهای مختلف بدن منتشر میشوند و خارش چشم ممکن است به خارش گلو و تنگی نفس هم منجر شود.
•عکس العمل حاد که آنافیلاکسیس (anaphylaxis) نام دارد ، نادر است و یک موقعیت خطرناک و از جمله مواردی است که در میان فوریتهای پزشکی قرار دارند. در چنین مواردی، آلرژی در تمام بدن منتشر میشود. این حالت ممکن است با مجموعهای از حملات خارش چشم و صورت آغاز شود و در عرض چند دقیقه، به سرعت در تمام بدن پخش شود و علایم جدیتری چون درد معده، گرفتگی عضلات، تهوع و اسهال را به دنبال داشته و در عین حال درجه التهاب مجاری تنفسی و گوارشی به حدی برسد که تنفس و بلع بسیار مشکل شود.
•اغتشاش ذهنی و سرگیجه نیز از جمله علایم حساسیت هستند زیرا مشکل آنافیلاکسیس باعث کاهش شدید فشار خون نیز میشود.
•علائم آلرژى در ریهها به صورت تنگى نفس (آسم)، در پوست به صورت قرمزى و خارش (کهیر و اگزما) و در معده و رودهها به صورت اسهال و استفراغ و دردشکم (آلرزى غذایى) میباشد.
آیا همه دارای نوعی آلرژی هستند؟
لزوما همه دارای آلرژی نیستند. البته اکثر حساسیتها، ارثی هستند و از والدین به فرزندان منتقل میشوند. اشخاص میتوانند توانایی ابتلا به آلرژی را نیز ارث ببرند و در عین حال به هیچ ماده خاصی حساس نباشند و فقط نقش انتقال دهنده را بازی کنند. هنگامی که یکی از والدین به نوعی از حساسیت مبتلا باشد، شانس ابتلای فرزند او 50% و اگر هر دو آنها آلژیک باشند، این مقدار به 75% میرسد.
چه افرادی در خطر هستند؟
هر کسی میتواند هر زمانی دچار آلرژی شود. شیوع آلرژی در آمریکا تقریباً بین 9 تا 16 درصد است. هرچند، بعضی حساسیتهای غذایی در کودکی (مثل تخم مرغ یا مرکبات) ممکن است با بزرگتر شدن توسعه یابد. عواملی از قبیل توارث، کودکانی که از شیر مادر تغذیه نشدهاند، استفاده زود هنگام بعضی مواد آلرژیزا (مثل خوردن بادام هندی برای کودکان زیر 2 سال) میتواند پیش بینی باشد برای اینکه آیا شما دچار آلرژی میشوید یا خیر.
آزمایش آلرژی
پزشک میتواند به سادگی با انجام تست های آلرژی پوستی متوجه شود که آیا شما دچار آلرژی هستید یا خیر ولی 100 درصد قابل اطمینان نیستند. پزشک همچنین با خراش دادن قسمت کوچکی از پوست با سوزن تزریق مقدار بسیار کمی از آن آلرژی روی پوست به این نکته واقف میشود. در بعضی موارد آزمایشات خون هم میتواند برای شناسایی آلرژیهای پرخطر و کشندهتر استفاده شود.
آلرژیهای متداول
گرد و خاک
اگر به گرد و خاک آلرژی دارید، احتمالاً حساسیت شما به خاطر وجود کرمهای خاکی می باشد. این کرمها در لباسهای دور انداخته شده و بیمصرف که گرد و خاک منزلتان را سبب میشود، رشد میکنند. همچنین این آلرژیها از وجود مقدار زیادی خاک در مکانهای تاریک و نمور مثل زیرزمین یا حمامهایی که درست ساخته نشدهاند ایجاد میشود.
علائم
برای این آلرژیها علائمی مثل عطسه، سرفه و تنفسهای با صدا وجود دارد. ممکن است کسی با این آلرژی در هنگام گردگیری و تمییز کردن خانه حتی دچار آب ریزش و خارش چشم نیز شود. این آلرژی می تواند باعث ابتلا به آسم هم شود و در کل محیط نامناسبی برای زندگی ایجاد کند.
درمان
برای جلوگیری از این مسئله همه فرشهایی را که به نظر گرد و خاک زیاد یا رطوبت در خود نگاه میدارند را با سنگفرش تعویض کنید. از بالشهای ضدآلرژی استفاده کنید و ملحفههای تخت را مداوماً با آب داغ شستشو دهید.
تب یونجه و گرد
تب یونجه یا ورم مخاط بینی آلرژیک، آلرژی فصلی به حساب میآید که به خاطر وجود گردههای زیاد در هوا که از درختانا، چمن، گیاهان و دانهها ناشی میشود، ایجاد میگردد. این آلرژی یکی از متداولترین آلرژیها به حساب میآید.
علائم
آبریزش و خارش چشمها، عطسه، خارش گلو و دهان و در بعضی موارد آسم از علائم این آلرژی هستند. در فصول بهار و تابستان این آلرژی بسیار باعث دردسر است.
درمان
اگر از اینگونه آلرژیهای فصلی رنج میبرید، بهتر است مراقب گردههای موجود در هوا باشید. همچنین پزشکتان ممکن است داروهای پروفیلاکتیک مثل رآکتین یا کلاریتین برایتان تجویز کند.
چطور عوامل آلرژیزا را از خود دور نگهداریم؟
بروز آلرژی و حضور حیوانات خانگی رابطه مستقیمی باهم دارند.
آیا نوازش گربه خانگی شما را به عطسه میاندازد؟ تحقیقات دکتر کالیفرد نشان میدهد که برای مقابله با آلرژی، نیازی به بیرون کردن گربه عزیزتان ندارید. اگر مایلید از میزان موارد آلرژیزا بکاهید، استفاده از روشهای زیر میتوانند مفید باشند:
1. حیوانات خانگی را از اتاق خوابتان دور نگهدارید؛ همچنین بهتر است که از یک تصفیهی کننده هوای مرغوب نیز در خانه استفاده کنید.
2. آنقدرها که دکتر باسِت میگوید، حیوانات خانگی بیتاثیر نیستند. شرلی کالستون، نویسنده کتاب "آیا به حیوانات خانگی آلرژی دارید؟" معتقد است که حیوانات خانگی آنقدرها هم بیتاثیر نیستند. حیواناتی که میزان بیشتری ضایعات شامل قطعاتی از پوست و مو را ازدست میدهند، میتوانند به همان میزان از پتانسیل بیشتری برای ایجاد آلرژی برخوردار باشند.
3. برای آنکه از میزان عطسهها بکاهید، هر چند روز یکبار خانه را جارو کرده و گردگیری کنید.
4. هر از گاهی حیوان خانگیتان را به حمام ببرید و موهایش را شانه کنید. مخصوصاً اگر حیوان نر شما قطعاتی از پوست و یا موی خود را ازدست میدهد. اگر آلرژی شما شدید است میتوانید از کس دیگری کمک بخواهید.
5. آیا مایلید تا گربه جدیدی تهیه کنید؟ اگر واقعاً مصمم هستید، بهتر است از گربههای نری که رنگی روشن دارند انتخاب کنید. نتایج یک تحقیق حاکی از آن است که گربههای نری که پوستی تیره دارند، بیشتر باعث آلرژی میشوند.
samira- دوست گفتگوی لاک پشتی
- تشکر : 7
رد: آلرژی یا حساسیت چیست؟
شرح بیماری
آلرژى فصلى یکى از شایعترین آلرژیهاست. آلرژى فصلى یا به عبارت دقیقتر التهاب بینى ناشى از آلرژى معمولاً در بهار و تابستان به وجود مىآید و ناشى از گردههاى گیاهى است. این بیمارى ناشى از استنشاق گردههاى گیاهى و نیز وارد شدن آن به چشم است. زمان بروز علائم بیمارى ممکن است از اوایل بهار تا اواخر تابستان بر حسب گرده گیاهى که به آن حساسیت دارید و زمان معین گرده افشانى آن گیاه متفاوت باشد. معمولاً یک زمینه خانوادگى هم در مبتلایان وجود دارد. افراد داراى آلرژى به گردههاى گیاهى ممکن است همزمان به میوهها و سبزیجات خاص و نیز به بعضى آجیلها و مغزهاى خوراکى هم حساسیت داشته باشند (آلرژی غذایی).
علل بیماری
از علل مهم افزایش حساسیت یا آلرژی فصلی ، گردههای گلها و گیاهان است که در اثر گردهافشانی ایجاد میگردد. گردهافشانی درختانی مانند نارون ، گردو ، تبریزی ، افرا ، چنار ، زبان گنجشک در اسفند ماه شروع شده
تا اواسط بهار ادامه مییابد ولی علوفهها از ماههای اردیبهشت و خرداد گردهافشانی میکنند که تا اواسط مرداد ماه ادامه مییابد و علفهای هرز در اواخر تابستان تا اوایل پائیز گرده افشانی می کنند . از گلها ، گیاهانی مثل شمعدانی و گل سرخ حساسیت زا هستند .
علائم اصلى بیمارى
علائم اصلى بیمارى حملات مکرر عطسه ، آبریزش بینى ، خارش و آبریزش چشمها، احساس خارش در گلو ، سقف دهان و گوشها، کاهش تمرکز و احساس ناخوشى کلى است.
آلرژی فصلی یا آلرژی بینی؟
تحقیقات نشان میدهد، التهاب مخاط بینی ناشی از آلرژیهای فصلی میتواند در طول همه ماههای سال ایجاد شده و افراد را با مشکل مواجه کند. طبق نظریهای که بین مردم رایج است، آلرژیهای فصلی تنها در فصل بهار اتفاق میافتد و شدت مییابد، اما در عین حال پژوهشهای جدید نشان میدهد التهاب مخاط بینی ارتباط به فصل خاصی ندارد و به خصوص در افراد مبتلا به آسم نباید نادیده گرفته شود. آمارها نشان میدهد که از هر 10 فرد مبتلا به آسم 8 نفر از آلرژیهای فصلی رنج میبردند. به اعتقاد پژوهشگران، عوامل مختلفی در بروز آلرژیهای فصلی موثر است که به فصل خاصی ارتباط ندارد و برای درمان این دو بیماری به صورت همزمان استفاده از کورتیزون استنشاقی (بکلومتازون بینی) میتواند، التهاب مجاری بینی و برونشیتها را کاهش داده و درمان موثری محسوب شود.
پیشگیری
در صورتى که مىدانید به چه گرده گیاهى حساس هستید سعى کنید در فصل گرده افشانى آن گیاه از رفتن به محلهاى رویش آن گیاه خوددارى کنید. از عینکهاى آفتابى براى جلوگیرى از وارد شدن گردهها به چشمهایتان استفاده کنید. داخل بینىتان را با سرم نمکى (نرمال سالین) شستشو دهید یا اندکى وازلین داخل بینىتان بمالید. اگر در محل زندگیتان گردههاى گیاهى در فضا پراکنده مىشوند، درها و پنجرههاى اتاق خوابتان را در وسط صبح (حدود ساعت ۱۰) و ابتداى غروب (حدود ساعت ۷) بسته نگه دارید چرا که معمولاً در این ساعتها اوج گرده افشانى گیاهى صورت میگیرد. از رفتن به پارکها یا مزارع به خصوص به سمت غروب خوددارى کنید. براى تعیین کردن این که به کدام گردههاى گیاهى حساسیت دارید مىتوانید به یک کلینیک آلرژى مراجعه کنید.
درمان
درمان دارویی
براى درمان علائم از قرصهاى آنتى هیستامین و اسپریهاى ضد التهابى بینى استفاده مىشود. اسپرىها یا قطرههاى بینى ضد التهاب، با کاهش تورم پوشش درون بینى گرفتگى بینى را برطرف مىکنند. اسپرىها یا قطرههاى بینى ضد آلرژى با پوشش بینى و چشم مانع اثر عامل آلرژیزا مىشوند. همچنین در موارد مقاوم از اسپریهای بینی کرومولین سدیم استفاده میشود که با جلوگیری از آزاد شدن هیستامین در بدن از بروز علائم آلرژی ممانعت میکند. اگر گرفتگى بینى باعث ناراحتى چندانى نشود، قرص یا اسپرىهاى ضداحتقان خیلى مفید نیستند. به تازگى یک قطره چشمى با نام «اولا پاتیدین» وارد بازار شده است که با جلوگیرى از آزاد شدن موادى که در بدن علائم حساسیت را بوجود مىآورند، مىتواند در موارد حساسیت چشمى بسیار موثر باشد. این قطره دو بار در روز مصرف مىشود.
درمان به روش حساسیت زدایی
اگر به رغم درمانهای دارویی، علائم شدید حساسیت در فرد باقى بماند، باید به روش خاصى نسبت به گرده گیاهى عامل بیمارى، حساسیت زدایى انجام شود. در این روش مقادیر کمى از آن گرده گیاهى در طول یک دوره سه ساله به فرد تزریق مىشود تا فرد نسبت آن تحمل پیدا کند و آلرژى درمان شود. با تزریق مواد آلرژیزاى مختلف به زیر پوستتان و مشاهده واکنش حاصل مىتوان نوع ماده آلرژیزا را تعیین کرد.
samira- دوست گفتگوی لاک پشتی
- تشکر : 7
رد: آلرژی یا حساسیت چیست؟
niloofar20- کاربر باسابقه لاک پشتی
- تشکر : 4
رد: آلرژی یا حساسیت چیست؟
دید کلی
برونشها و نای آنقدر به لمس سبک حساس هستند که مقادیر بیش از حد ماده خارجی یا هر علت تحریکی دیگر موجب شروع رفلکس سرفه میشود. حنجره و کارینا (محلی که در آن نای به دو برونش تقسیم میشود) بسیار حساس هستند و برونشیولهای انتهایی و حتی حبابچهها به محرکهای شیمیایی سوزانده از قبیل دیاکسید گوگرد و گاز کلر حساس هستند.
ایمپالسهای مرکز رو از مجاری تنفسی بطور عمده از طریق اعصاب واگ به پیاز مغز تیره میروند و در آنجا یک توالی اتوماتیک از وقایع بوسیله مدارهای نورونی مغز تیره شروع شده و در نهایت باعث سرفه میشود. سرفه مفرط یا مزاحم ، شایعترین علامتی است که ما را به نزد پزشک میکشاند.
مکانیسم سرفه
سرفه به صورت ارادی یا رفلکسی ایجاد میشود. رفلکس دفاعی دارای مسیرهای آوران و وابران است. قسمت آوران شامل گیرندههایی در مسیر توزیع حسی اعصاب حسی اعصاب سه قلو ، زبانی - حلقی ، حنجرهای فوقانی و واگ است. قسمت وابران شامل عصب راجعه حنجرهای و اعصاب نخاعی است. سرفه با یک دم عمیق آغاز شده و با بسته شدن گلوت ، شل شدن پرده دیافراگم و انقباض ماهیچهای در برابر گلوت بسته شده، دنبال میشود. این امر سبب بالارفتن فشار داخل قفسه سینه شده و در اثر فشار مثبت قفسه سینه ، نای تنگ میشود. ناگهان گلوت باز شده و به علت اختلاف فشار موجود میان مجاری هوایی و اتمسفر و نیز تنگ شدن نای ، میزان زیادی از جریان هوا به سرعت از نای خارج میشود. این نیروها سبب میشوند تا ترشحات مخاطی و اجسام خارجی ، از ریه به بیرون رانده شوند.
علل ایجاد سرفه
سرفه در اثر مکانیزم حفاظتی ریه علیه اجسام خارجیای که از طریق استنشاق (دود سیگار ، گرد وغبار و ...) یا ترشحات مجاری هوایی فوقانی ، شیره معدی و اجسام خارجی دیگر که وارد ریه میشوند، آغاز میگردد. زمانی که سرفه به علت ترشحات مجاری هوایی فوقانی و شیره معدی پدید میآید، امکان دارد عامل اولیه ناشناخته باقی مانده و سرفه بطور مرتب ادامه یابد. قرار گرفتن طولانی مدت در برابر برخی محرکها ، سبب التهاب مجاری هوایی شده و سبب تشدید سرفه میشود. هر بیماریای که به التهاب ، تنگی یا تحت فشار قرار دادن مجاری هوایی بینجامد میتواند با سرفه همراه باشد.
عفونت سیاه سرفه ، یکی از علل احتمالی سرفه مداوم در بزرگسالان است. عموما تشخیص بیماری براساس وضعیت بالینی بیمار صورت میپذیرد. (بیماری آسم|آسم)) علت شایعی برای سرفه میباشد. نمونههایی از بیماریهای پارانشیمی ریه که سبب سرفه میشوند عبارتند از بیماری بافت بینابینی ریه ، پنومونی و آبسههای ریوی. امکان دارد نارسایی احتقایی قلب نیز به دلیل ادم بافت بینابینی و نیز بافت دوربرونشی ، با سرفه همراه باشد. سرفه بدون خلط ، از عوارض استفاده از مهار کننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین در 20 - 5 درصد بیماران مصرف کننده این داروها است. شروع سرفه در عرض یک هفته از آغاز مصرف دارو است. مکانیسم ایجاد سرفه به دنبال مصرف این داروها ، احتمال دارد به دنبال تجمع برادیکینین باشد.
علل سرفه با توجه به طول سرفه
با توجه به طول مدت سرفه ، میتوان شایعترین علل سرفه را دسته بندی کرد. سرفه حاد (کمتر از سه هفته) اغلب در اثر عفونت دستگاه تنفسی فوقانی (بویژه سرماخوردگی ، سینوزیت باکتریایی حاد و سیاه سرفه) پدید میآید. سرفه مزمن (بیش از سه هفته) در یک فرد سیگاری ، مطرح کننده احتمال وجود بیماری انسدادی مزمن ریه بوده و در یک فرد غیر سیگاری که رادیوگرافی سینهاش طبیعی است، به دنبال ترشحات قسمت خلفی بینی و آسم ، پدید میآید.
رادیوگرافی قفسه سینه
رادیوگرافی قفسه سینه ، بویژه در طرح یا اثبات علت سرفه مفید است. یافتههای مهم رادیوگرافی عبارتند از: وجود یک ضایعه توده مانند در درون قفسه سینه و بیماری منتشر بافت بینابینی یا آلوئلی ، وجود یک ناحیه لانه زنبوری یا کیست مانند ، مطرح کننده برونشیکتازی است. در حالی که آدنوپاتی قرینه دو طرف ناف ریه ، سارکوییدوز را مطرح میکند.
عوارض سرفه
عوارض شایع سرفه عبارتند از ایجاد درد در دیواره قفسه سینه و دیواره شکم ، بیاختیاری ادراری و خستگی. بعضی وقتها ، حملات سرفه میتواند سبب سنکوپ شود که این امر میتواند در اثر فشار بسیار مثبت داخل قفسه سینه و آلوئل ، کاهش بازگشت وریدی و کاهش برونده قلبی صورت بپذیرد. با وجود آنکه در بیمارانی که از سایر جهات سالم هستند، سرفه میتواند سبب شکستگی دنده گردد، اما وقوع این عارضه احتمال وقوع شکستگیهای پاتولوژیک ناشی از میلوم مولتیپل و استئوپروز را افزایش میدهد.
درمان سرفه
درمان قطعی سرفه ، به تشخیص علت بیماری زمینهای و سپس شروع درمان اختصاصی بستگی دارد. حذف عامل محرک خارجی یا عامل تشدید کننده داخلی در صورت تشخیص مفید خواهد بود. سایر ملاحظات تشخیصی مهم عبارتند از درمان عفونتهای اختصاصی دستگاه تنفسی ، مصرف متسع کنندههای برونشها در شرایطی که دچار انسداد برگشت پذیر مجاری هوایی شدهایم، فیزیوتراپی قفسه سینه به منظور افزایش پاکسازی ترشحات در بیماران دچار برونشیکتازی و درمان تومورهای داخل برونشی یا بیماری بینابینی ریه در زمانی که درمان مناسب و در دسترس وجود داشته باشد.
درمان غیر اختصاصی سرفه ، زمانی بکار میرود که علت سرفه مشخص نبوده یا درمان اختصاصی ممکن نباشد و سرفه فاقد هر گونه کارکرد مفیدی بوده یا آنکه ناراحتی قابل توجهی را برای بیمار پدید آورد. سرفه تحریکی بدون خلط را میتوان با تجویز یک داروی ضد سرفه که آستانه مرکز سرفه را افزایش میدهد، مهار نمود. چنین داروهایی عبارتند از کدئین (15 میلیگرم ، 4 بار در روز) یا داروهای غیر مخدر مانند دکسترومتورمان (15 میلی گرم ، 4 بار در روز). این داروها با از هم گسیختن حملات همیشگی و طولانی مدت سرفه ، سبب درمان غیر اختصاصی میشوند. البته یک سرفه خلط آور هیچگاه نباید مهار شود، زیرا احتباس خلط در نایژهها ، توزیع تهویه و هواگیری آلوئلها و توانایی مقابله در عفونت را مختل میکند.
samira- دوست گفتگوی لاک پشتی
- تشکر : 7
رد: آلرژی یا حساسیت چیست؟
جدی خیلی بده آره حساسیت به میوه باید پرهیز بشه چون مشکل سازه ولی حساسیت به هوا با رعایت موارد کاهش آلرژی میتونی کاهشش بدی و برای حیوانات سعی کن دوری کنی چون حواناتی که دارای موهای ریز هستن ممکن باتنفس این موها باعث ایجاد عارضه های ریوی بشه
درمان هست ولی متاسفانه هنوز به کشور ما نرسیده
از جمله ماسک سبز که واسه کسائی که حساسیت فصلی و آسم دارن کمک به بهبودش میکنه
ولی متاسفانه.............
samira- دوست گفتگوی لاک پشتی
- تشکر : 7
رد: آلرژی یا حساسیت چیست؟
مفاهیم کلی
وجود یک شی خارجی و خصوصا نرم و سبک ، سریعا موجب ایجاد عطسه میگردد تا مواد خارجی ، از بینی خارج شود. داخل حفرات بینی بوسیله بافت پوششی دربرگرفته شده که شامل مژه ، سلولهای بویایی و سلولهای محافظ میباشند. اما قبل اینکه شی خارجی بتواند مژهها را به حرکت وادار کند، این شی به غشای مخاطی روی لایه پوششی برخورد میکند و همین باعث تحریک سلولهای عصبی واقع در بافت پوششی میشوند و پیام به هیپوتالاموس مغز رفته و موجب تشخیص یک بوی خاص میشود. اما چگونه عطسه اتفاق میافتد؟ برای ایجاد عطسه ، نیاز به حرکت در آوردن مژههای سطح پوشش بینی است در واقع ، عطسه بیشتر تحت کنترل حس لامسه است تا چشایی.
رفلکس عطسه
رفلکس عطسه بسیار شبیه رفکلس سرفه است به استثنای اینکه به جای مجاری تنفسی تحتانی مربوط به مجاری بینی است. استیمولوس ایجاد کننده رفلکس عطسه تحریک در مجاری بینی است و ایمپالسهای مرکز رو از طریق عصب پنجم به پیاز مغز تیره میروند که در آنجا رفلکس عطسه تحریک میشود. به این ترتیب مقدار زیادی هوا به سرعت از طریق بینی عبور میکند و به این ترتیب به پاک کردن مجاری بینی از مواد خارجی کمک میکند.
زمانی که عطسه روی میدهد قفسه سینه شدیدا منقبض میشود. در همان زمان جعبه صدا بسته میشود بطوری که تا قبل از باز شدن جعبه صدا ، هوا با فشار زیادی در پشت آن جمع میشود این حالت انفجاری هوا مقدار زیادی از بلغم و مواد دیگری مانند میکروبهایی را که در بینی جمع شدهاند را پاک میکند و آن را با فشار خارج میسازد. این واقعیت که سرفه و عطسه باعث گسترش بیماری میشوند حقیقتی انکار ناپذیر است و به کودکان باید آموخت که در موقع عطسه دستمال جلوی دهان و بینی خود بگیرند.
عطسه و نور
مکانیزم ایجاد عطسه بین همه مردم جهان یکسان نیست بطوری که تنها 25 درصد مردم جهان هنگام نگاه به خورشید یا روشنایی زیاد ، عطسه میکنند که این عکسالعمل را عکسالعمل عطسه آور نسبت به نور گویند. دانشمندان در این مورد نظریات مختلفی دارند. بر اساس یکی از معروفترین نظریهها ، عصب جمجمهای عامل عطسه ، با طریقی عصب بینایی (Optic) مرتبط است. زمانی که عصب بینایی به شدت تحریک شد، منقبض میشود. و این فرایند بر عصب جمجمهای عطسه اثر گذاشته و موجب عطسه کردن میگردد.
برخی محققان عقیده دارند افرادی که آلرژی دارند استعداد بیشتری نسبت به عطسه در مقابل نور دارند. در یک بررسی وقتی آلرژی آنها درمان شد، عطسه آنها در مقابل نور کاسته میشود. نظریه دیگر ، حاکی از آن است که نور ، عصبهای صورت را تحریک و در پی آن مخاط غشای بینی تحریک شده و عطسه اتفاق میافتد. در آخر ، اگر چه هر کس به درستی نمیداند نور خورشید چرا سبب عطسه میشود ولی به نظر میرسد این حالت بدون هیچ سود و زیانی برای فرد باشد.
عطسه و فشار آن
به علت فشار بالای عطسه در پرتاب کردن ذرات از بینی جلوگیری از آن در برخی موارد به پارگی برخی عروق در سر یا گردن میانجامد و اگر شدت عطسه خیلی بالا باشد ممکن است یک دنده انسان را بشکند.
عطسه و تعداد آن
چنانچه تعداد عطسه در حد متعادل باشد، نیازی به پیشگیری از آن نیست و باید بدن را در کاربرد دستگاه دفاعی خود آزاد گذاشت . اما در صورتی که تعداد بالای عطسه باعث آزار فرد گردد باید با داروهای ضد حساسیت آن را درمان کرد چرا که یکی از علایم حاصل از آلرژی ، عطسه میباشد. عطسههای پیاپی و پشت سر هم معمولا نشانه وجود آلرژی است اما تک عطسه معمولا نشانه سرماخوردگی است. به علاوه در سرماخوردگی به ترشحات بینی ، زرد رنگ است، در صورتی که در آلرژی ترشحات بینی ، بیرنگ و رقیق میباشد.
حدیث و دعا در رابطه با عطسه
به نقل از خدمتکار حضرت حجت "عج" آمدده است که آنحضرت به ایشان فرمود: "آیا تو را در مورد عطسه کردن بشارت بدهم؟" گفتم: آری. فرمود: "عطسه علامت امان از مرگ تا سه روز است". نیز در روایات آمده است بعد از عطسه ، انگشت روی بینی گذاشته و دعای زیر را بخوانید: الحمد...رب العمالمین علی کل حال انی امنت بربکم فاسمعون الحمدالله رب العالمین.
samira- دوست گفتگوی لاک پشتی
- تشکر : 7
رد: آلرژی یا حساسیت چیست؟
samira- دوست گفتگوی لاک پشتی
- تشکر : 7