چگونه در آپارتمان خود سبزی بکاریم؟
چگونه در آپارتمان خود سبزی بکاریم؟
خوشبختانه بذر بیشتر سبزیجات در هر شرایطی پرورش مییابد و برای این منظور میشود از جعبههای چوبی، سطلهای پلاستیکی، گلدانهای بزرگ و کوچک، انواع ظروف مایع ظرفشویی و حتی بطریهای نوشابه خانواده استفاده کرد. مهم، عمق گلدان و آبیاری به موقع و تنظیم برنامه کوددهی آنها است.
▪ آیا کاشت سبزی در آپارتمانها هم شدنی است؟
ـ بله؛ بذر هر نوع سبزی (تره، شاهی، شنبلیله، ریحان، جعفری، گوجهفرنگی، فلفل رنگی، حتی کدو و بادمجان) را در هر زمان و هر فصلی میتوان در آپارتمان کاشت و از خوردن آن لذت برد.
▪ روش کار چگونه است؟
ـ برای کاشت سبزی در خانه روشهای مختلفی وجود دارد. قدم اول انتخاب بذر مناسب و استاندارد است؛ ابتدا بذرها را روز قبل از کاشت در آب ولرم میریزیم و بین ۸ ساعت تا سه روز مجازیم آنها را در آب نگه داریم تا متورم شوند. سپس خاک مناسبی را انتخاب و الک میکنیم و به ارتفاع حداقل ۱۵ سانتیمتر در یک گلدان که زهکش داشته باشد میریزیم. بذرها را از آب خارج و به روی یک پارچه یا روزنامه قدیمی منتقل میکنیم تا نم آنها گرفته شود. سطح خاک را میکوبیم و صاف میکنیم و بذرها را به صورت فاصلهدار روی سطح خاک میپاشیم و روی بذرها را با کمی خاک میپوشانیم اما دقت کنید که اگر سایز بذر دو میلیمتر باشد، حداکثر دو میلیمتر باید روی آن با خاک پوشانده شود. در مرحله بعد، سطح مقطع گلدان را با یک برگ روزنامه میپوشانیم تا بذرها دقیقا زیر روزنامه قرار بگیرند و با یک آبپاش کوچک و روزانه دو تا چهار بار روی روزنامه آب میریزیم تا سطح آن کاملا خیس شود و گلدان را دو تا پنج روز در گرمترین جای ممکن قرار دهید.
▪ باید گلدان را در معرض نور خورشید قرار دهیم؟
ـ خیر. حتی میتوان گلدان آماده شده را دور از نور و در جای تاریک نگه داشت تا سبزیها دو تا سه میلیمتر رشد کنند و روزنامه آرامآرام بالا بیاید. در این مرحله، روزنامه را برمیداریم و مستقیما به گیاه آب میدهیم و در این مرحله گلدان را در معرض نور قرار میدهیم. هر چه نور بیشتری به سبزیها برسد بهتر است اما اگر چنین فضایی در آپارتمان نداشتیم، میتوانیم از لامپهای فلورسنت استفاده کنیم.
بعد از گذشت حدود دو هفته به گیاه کود میدهیم و ترجیحا از کود طبیعی استفاده میکنیم اما اگر این کود در دسترس نبود، سراغ کودهای شیمیایی استاندارد میرویم. البته دوز مورد نیاز روی بسته این کودها نوشته شده است و جای نگرانی نیست. اگر تمام این مراحل به درستی انجام شود بعد از گذشت حدود دو هفته سبزیها آماده خوردن میشوند اما بهتر این است که تا یکی دو بار این سبزیها (به ویژه تره) را نخورید و با قیچی آنها را بچینید تا پایه آنها قویتر شود.
▪ و برای جلوگیری از آفت زدن سبزیها چه کنیم؟
ـ برای جلوگیری از آفت زدن گیاهان هر از چند گاهی باید مقداری آب را با الکل مخلوط کنیم و به جای سم، روی سبزیها بپاشیم. حتی اگر این سبزیهای ما مورد حمله شتهها هم قرار گرفته باشند با این کار، آنها از بین میروند. از طرف دیگر، چون طی مراحل رشد از هیچ سمی هم استفاده نمیکنیم، سبزیجات کاملا ارگانیک (طبیعی) هستند. البته راههای زیادی برای پیشگیری از آفتزدگی گیاهان وجود دارد؛ مثلا میتوانیم یک گلدان گیاه جعفری یا همیشهبهار را کنار گلدان سبزیجات خود بگذاریم. با این روش تا ۶۰ درصد از بیمار شدن گیاه و حمله شتهها کاسته میشود. حتی پژوهشهای علمی نشان میدهد که موزیک هم میتواند تاثیر به سزایی بر سلامت گیاهان و جلوگیری از برخی آفتهای آنها داشته باشد.
▪ کاشت چه نوع سبزیهایی را در فصل بهار توصیه میشود؟
ـ همه سبزیها را میتوان در این فصل کاشت و بسیار خوب هم رشد میکنند اما گاهی نحوه نگهداری و تغذیه خاک آنها با هم متفاوت است. مثلا گوجهفرنگی برای رسیدن (در مقایسه با گیاهان دیگر) به مواد غذایی بیشتری نیاز دارد و اگر ما دو هفته یک بار به خیار کود میدهیم، باید هفتهای دو بار به گوجهفرنگی کود بدهیم و هنگامی که گوجهها نشاء شدند و چهار تا پنج سانتیمتر رشد کردند باید به گلدان بزرگی منتقل شوند زیرا ریشه آنها قوی میشود و هر چه گلدان بزرگتر باشد، بیشتر هم میوه میدهد. در مورد فلفل هم دقیقا همینطور است.
▪ استفاده از کود، موجب آلودگی سبزی نمیشود؟
ـ در واقع کود، تغذیه گیاه است اما لازم نیست که حتما از کودهای شیمیایی استفاده کنیم. بعد از الک کردن خاک، مقداری زغال در خاک بریزید تا وجود کربن مانع از بیمار شدن گیاه شود. حتی تفاله خشکشده چای، پودر استخوان و خاکستر چوب هم جزو کودهای ارگانیک محسوب میشود.
ـ سبزیکاری در آپارتمان بسیار کمهزینه است اما نکته قابل توجه این است که با این روش هم لذت میبرید و هم سبزی کاملا سالم، بهداشتی و ارگانیک میخورید. هنگام خرید بذر سبزیجات هم به خاطر داشته باشید که نعناع و پونه، بذر ندارند و باید آنها را از سبزیفروشی بخرید و بعد از ریشهدار کردن در خاک بکارید.
پریسا اصولی
روزنامه سلامت
اين مطلب آخرين بار توسط Salma در 7/27/2010, 16:00 ، و در مجموع 1 بار ويرايش شده است.
Salma- دوست گفتگوی لاک پشتی
- تشکر : 1
رد: چگونه در آپارتمان خود سبزی بکاریم؟
این هم سبزی های خودم
https://lakposhtha.forumfa.net/montada-f28/topic-t3592-45.htm#74334
Salma- دوست گفتگوی لاک پشتی
- تشکر : 1
رد: چگونه در آپارتمان خود سبزی بکاریم؟
mahsa- همکار گفتگوی لاک پشتی
- تشکر : 6
رد: چگونه در آپارتمان خود سبزی بکاریم؟
خوشحال میشم کمکتون کنم
خواهش میکنم مهسا جون
خب خیلی سادست
Salma- دوست گفتگوی لاک پشتی
- تشکر : 1
رد: چگونه در آپارتمان خود سبزی بکاریم؟
مطالعه که کردم
میرم تخم گلها را میگیرم
Sahra- دوست گفتگوی لاک پشتی
- تشکر : 2
رد: چگونه در آپارتمان خود سبزی بکاریم؟
فقط پیشنهاد من اینه که اول با شاهی و ریحون (بنفش و سبز) شروع کنید.
هردوشون زود عمل میان
Salma- دوست گفتگوی لاک پشتی
- تشکر : 1
رد: چگونه در آپارتمان خود سبزی بکاریم؟
شنبلیله :
زمان کاشت :
تمام فصول سال . برای کاشت بهاره در اواسط پائيز بذرها رو میکارن و نياز به زمستان گذراني داره . یعنی باید یک دوره سرما رو بذر زیر خاک سپری کنه اما در بهار هم میشه اونو کاشت به این ترتیب که :چون بذر شنبلیله مشكل جوانه زني داره و خیلی دير سبز ميشه بايد 24 ساعت قبل از کاشت بذر رو توی آب خیسوند و بعد به فواصل 5 تا ده سانتیمتر از هم در عمق یک سانتیمتری خاک كاشت و روش رو با ماسه نرم و يا خاك برگ پوشوند . بهنگام برداشت , توجه داشته باشين كه برگها رو كمي بالاتر از سطح خاك و بوته بچينيد تا جوانه رويشي قطع نشه چون این گیاه بطور مرتب رشد میکنه .
- تره ایرانی :
بهترین زمان کاشت تره اواخر اسفند ماه یا اوایل فروردین ماه هست . در موقع کاشت تره , بذر رو با ماسه به نسبت یک به یک مخلوط کنید و در عمق یک سانتیمتری خاک بریزید و روی بذرها رو هم به ارتفاع یک تا 2 سانتیمتر با خاک برگ بپوشونید . برداشت تره هم مثل شنبلیله هست و چون گیاه های چند ساله هستن , مراقب باشید گیاه رو بطور کامل نکنید و بالای تره رو قطع کنید . در سال بعد تره دوباره رشد میکنه .
- کاهوی ایرانی :
رشد کاهو بسیار سریعه اما جوانه زنی اون طولانی مدت . قبل از کاشت بهتره بذرها رو بین دو لایه اسفنج مرطوب قرار بدین و زمانیکه بذر شروع به جوانه زدن کرد اونها رو بکارین . روش کاشت هم به این صورته که حتمن زمانیکه آفتاب نیست در عصر هنگام , بذرها رو روی خاک قرار میدین و روی اونها یک لایه خاک برگ سبک الک میکنید به ارتفاع یک سانتیمتر و خاک رو مرتب مرطوب نگه میدارین . موقع برداشت , حتمن برگهای خارجی رو بکنید و دور بریزید !!
- فلفل شیرین ایرانی :
, سبز دراز :دانه های فلفل رو اواسط فروردین بطور تک تک در گلدانهایی با عمق 10 سانتیمتر بکارید . خاک گلدان باید خاک برگ غنی باشه . خاک رو فقط مرطوب نگه دارین و اونو در جای گرم بذارید تا جوانه ها سبز بشن . سعی کنید از 20 درجه دما کمتر نباشه . بعد از اینکه فلفل ها به ارتفاع 15 تا 20 سانتیمتر رسیدن , سر شاخه های فلفل رو قطع کنید و نشاها رو در گلدانهای بزرگ بکارید که حداقل عمق اونها 20 سانتیمتر باشه . در مرداد ماه گلدانها رو میتونید به خارج منزل ببرید و در آفتاب قرار بدید . در زمانیکه گل ها ظاهر شدن , با افشان روی برگها رو مرطوب کنید تا بوته شروع به دادن محصول کنه . فلفل نیاز به جای گرم داره و مرتب محصول میده . دقت کنید هر چقدر اندازه فلفل ها درشت تر میشه , تند میشن
Salma- دوست گفتگوی لاک پشتی
- تشکر : 1
» كاشت سبزيجات در آپارتمان
» نور در آپارتمان براي گياهان(ايجاد نور مصنوعي)
» کلم بروکلی ، سبزی معجزه گر
» خرگوش برای نگهداری در آپارتمان بهتره یا همستر؟