گوشت خواری؛ اخلاقی یا غیر اخلاقی؟
گفتگوی لاک پشتی :: گفتگوی زندگی :: گیاه خواری "گامی به سوی تندرستی و مهرورزی به جانداران" :: گفتمان گیاهخوار (مقاله ها و پرسش و پاسخ)
گوشت خواری؛ اخلاقی یا غیر اخلاقی؟
اگر چه تحقیقات متعدد نشان دادهاند که گیاهخواران و وگانها در مقایسه با افراد گوشتخوار از وضعیت جسمی بهتری برخوردار هستند، آنچه بیشتر افراد را به سوی گیاهخواری سوق میدهد، پایبندی به اخلاق و خودداری از قتل و خشونت است. شاید تاریخچۀ همهچیزخواری (ترکیب گیاهخواری و گوشتخواری) بشر به بیشتر از دو میلیون سال قبل باز گردد ولی به جراُت میتوان گفت پدیدۀ گوشتخواری در هیچ مرحلهای از تاریخ زندگی بشری بهاندازۀ امروز "غیر اخلاقی" نبوده است. گوشتخواری از چند جنبۀ اخلاقی قابل تامل است:
گوشتخواری، قتل بدون دلیل!
هنگامی که بحث گوشتخواری و حقوق حیوانات به میان میآید، بسیاری از مردم به طبیعت استناد میکنند: مگر نه آنکه در طبیعت هم کشتن و کشته شدن، خوردن و خورده شدن وجود دارد؟
هیچ شکی در بازی مرگ و زندگی، کشتن و کشته شدن یا خوردن و خورده شدن طبیعت وجود ندارد ولی قضیه این است که نظام خلق شده توسط انسان هیچ شباهتی به نظام طبیعت ندارد. در طبیعت، هیچ حیوانی برای شکنجه شدن پا به جهان نمیگذارد. هر حیوان آزاد و رها به دنیا میآید، میتواند از نور و هوای طبیعی، محبت مادر، همزیستی با همنوعان، ارضاء غرایز، محبت به فرزندان و ... لذت ببرد، آزادانه حرکت کند، هنگام احساس خطرحداقل سعی کند از خود دفاع یا فرار کند.
در طبیعت، هیچ حیوان شکارچی شکار خود را چند ماه یا چند سال آزار و شکنجه نمیدهد، شاخها یا دم یا نوک یا دندانهایش را نمیکند، به او داغ نمیزند، فرزندانش را در دو روزگی از او نمیگیرد، با تغییرات ژنتیکی وزنش را آنقدر زیاد نمیکند تا دچار دردهای شدید قلبی و دردهای پا شود، با تلقیح مصنوعی او را پی در پی باردار نمیکند، مواد شیمیایی و هرمونی به او نمیخوراند، او را در بدترین شرایط ممکن، در سرما وگرمای طاقتفرسا، ساعتها و روزها و هفتهها در جادهها یا اقیانوسها نگه نمیدارد تا او را در نقطهای دیگر بکشد... در طبیعت، هیچ حیوانی لزومآ برای مرگ زودرس به دنیا نمیآید.
یک حیوان ممکن است یک دقیقه، چند روز، چند ماه پس از تولد بر اثر گرسنگی، تشنگی یا بیماری بمیرد یا شکار شود ولی این امکان نیز وجود دارد که همین حیوان سالهای سال زندگی کند و از زندگی خود لذت برد.
اگر کسانی که دم از قانون طبیعت میزنند تنها چند ساعت از وقت خود را صرف تحقیق در مورد زندگی حیوانات پرورشی کنند دیگر هرگز آنچه را در صنعت تولید گوشت و یا حتی در دامداریهای سنّتی اتفاق میافتد با طبیعت مقایسه نخواهند کرد.
علاوه بر تمام مسائل اخلاقی مربوط به آزار و شکنجۀ حیوانات پرورشی، یک سوال اساسی دیگر باقی میماند: در زمانی که بیشتر متخصصان تغذیه و پزشکان سرشناس دنیا و نتایج صدها تحقیق و آمارهای ارائه شده ثابت میکنند افراد گیاهخوار و وگان از سلامتی و طول عمر بیشتر برخوردار هستند، آیا اصرار افراد گوشتخوار برای ادامۀ این رویه قتل از روی عیش و نوش نیست؟ در مراحلی از تاریخ، انسان برای حفظ بقا خود به خوردن گوشت نیاز داشته است.
برای نمونه، تصور این که بشر در عصر یخ میتوانسته است بدون شکار ماموتها به زندگی ادامه دهد واقعبینانه به نظر نمیرسد. در زمستانهای بسیار سرد و طولانی و در محیطی خالی از گیاهان و میوهجات انسان نمیتوانسته است بدون گوشت و پوست و چربی حیوانات جان سالم به در برد. حتی امروزه در نقاطی از دنیا انسانهای اندکی زندگی میکنند که تنها با اتکا به گوشت و چربی حیوانات میتوانند به زندگی خود ادامه دهند ولی آیا این شرایط شامل حال ما نیز میشود؟ در زمانی که انواع غلات، میوهجات و سبزیجات گرمسیری و سردسیری از سرتاسر دنیا در هر مغازۀ سبزیفروشی یا سوپر اغذیهفروشی موجود است، آیا روا داشتن این همه شکنجه و آزار و بیداد غیر اخلاقی نیست؟ آیا زمان تغییر فرا نرسیده است؟
گوشتخواری، استفادۀ نادرست از منابع و دامن زدن به گرسنگی در جهان
در دامداری مدرن بر خلاف دامداری سنّتی حیوانات از علفهای مزارع و چراگاهها تغذیه نمیکنند. برای آنکه این حیوانات در کمترین زمان ممکن به بیشترین وزن ممکن یا بیشترین تولید شیر یا تخممرغ برسند، به آنها غلات میدهند. ۴۰% محصول غلات دنیا به مصرف دامها میرسد.
برای تولید هر کیلوگرم گوشت ۵ تا ۱۵ کیلوگرم غلات و صدها لیتر آب مصرف میشود مثلاً برای تولید یک کیلوگرم گوشت گاو، ۷ کیلوگرم غلات و ۶۰۰ لیتر آب مصرف میشود.آیا این، به هدر دادن منابع نیست؟
در دنیایی که حدود یک میلیارد نفر از جمعیت آن از گرسنگی و تشنگی رنج میبرند، آیا این اسراف میتواند اخلاقی باشد؟ در کنار استفادۀ نادرست از خاک و آب، نباید مصرف هنگفت سوخت در دامداری را نیز فراموش کنیم.
گوشتخواری، عامل آلودگی و نابودی محیط زیست
گوشتخواری از چند طریق باعث نابودی محیط زیست میشود:
۱- از بین رفتن جنگل ها
غذای سالانۀ یک فرد گیاهخوار میتواند از یک ششم جریب زمین به دست آید در حالی که برای تولید غلات لازم برای تولید گوشت سالانۀ مورد نیاز یک فرد گوشتخوار ۳ جریب زمین لازم است. برای به دست آوردن این زمینها، اغلب جنگلهای بارانی را از بین میبرند. ۷۰ درصد جنگلهای آمازون نابود شدهاند تا به مصرف کشت غلات برای حیوانات پرورشی برسند!
۲- آلودگی خاک و آب
در دامداری سنّتی تعداد محدودی حیوان در فضایی باز نگهداری میشدند، در نتیجه طبیعت اطراف به راحتی میتوانست فضولات این حیوانات را جذب کند بدون آنکه دچار آلودگی شود. در دامداری صنعتی چند هزار حیوان به صورت متراکم در فضایی محدود نگهداری میشوند در نتیجه، طبیعت اطراف قادر به جذب پسماندهها نیست. این مسئله باعث آلودگی شدید خاک و آبهای روان میشود.
بیشترین میزان آلودگی در آبها نتیجۀ صنعت دامداری است. برای نمونه، صنعت دامداری در آمریکا مسئول تولید یک سوم نیتروژن و فسفر آلوده کنندۀ آبهای قابل مصرف این کشور است. این در حالی است که کمبود آب در بسیاری از نقاط دنیا یک مسئلۀ بسیار حاد و جدی است.
علاوه بر این، در دامداری سنّتی، حیوانات از غذاهای طبیعی تغذیه میکردند در حالی که در دامداری صنعتی، آنتیبیوتیکها، پریبیوتیکها (موادی که برای جلوگیری از بیماریهای عفونی به حیوانات خورانده میشوند) و آفتکشها بخش جداییناپذیر غذای حیوانات هستند چون حیوانات به دلیل نداشتن زندگی طبیعی به شدت مستعد ابتلا به بیماریهای گوناگون هستند. مقداری از این مواد شیمیایی از راه ادرار و مدفوع حیوانات به آبهای شهری یا رودخانهها راه پیدا میکنند و خسارات جبرانناپذیری به محیط زیست وارد میکنند.
۳- گوشت، عامل گرمایش زمین
- ۱۸ درصد گازهای گل خانهای از گاز متانی که از معدۀ دامهای پرورشی خارج میشود، حاصل میشود. این مقدار، حتی از میزان گازهای گل خانهای حاصل از حمل و نقل در دنیا بیشتر است. در واقع، دامداری مسئول ۳۷% گاز متان تولید شده در دنیاست. اثر گاز متان در گرمایش زمین ۲۳ بار بیشتر از گاز دی اکسید کربن است.
در میان دامها، گاوها بیشترین متان را تولید میکنند. تولید هر کیلوگرم گوشت گاو همانقدر باعث گرمایش زمین میشود که ۳۴.۶ کیلوگرم دی اکسید کربن. در واقع:
۱ کیلوگرم گوشت گاو = ۳۴.۶ کیلوگرم دی اکسید کربن
۱ کیلوگرم گوشت گوسفند = ۱۷.۴ کیلوگرم دی اکسید کربن
۱ کیلوگرم گوشت مرغ = ۴.۵۷ کیلوگرم دی اکسید کربن
یک محاسبۀ ساده نشان میدهد، چشمپوشی از هر پرس غذای گوشتی به طور متوسط از گرمایشی معادل ۱.۹ کیلوگرم دی اکسید کربن در جهان جلوگیری میکند. اگر شخصی از بیشترین مصرف گوشت به کمترین میزان مصرف گوشت رو آورد، سالیانه از به وجود آمدن ۲-۱ تن دی اکسید کربن جلوگیری میکند. این مقدار، معادل حدود ۸۰۰۰ کیلومتر رانندگی با ماشین شخصی است.
- ۶۴% بخار آمونیاک تولید شده توسط انسان که یکی از علتهای اصلی بارانهای اسیدی و اسیدی شدن اکوسیستم است، از گاوهای پرورشی متصاعد میشود.
- دامداری مسئول تولید ۶۵% منو اکسید کربن در دنیاست. اثر این گاز در گرمایش زمین، ۲۹۶ برابر گاز دی اکسید کربن است.
ایران دوست- مدیر ارشد گفتگوی لاک پشتی
- مدیر برتر گفتگوی لاک پشتی
تشکر : 246
رد: گوشت خواری؛ اخلاقی یا غیر اخلاقی؟
دوست عزيز به اميد روزي كه همفكراني چون شما سراسر اين زمين رافراگيرند نفس ميكشم
شيما- مدیر گفتگوی لاک پشتی
- روانشناس انجمن
کاربر برتر انجمن
تشکر : 150
» یک کلیپ بسیار زیبا در مورد گیاه خواری از دست ندید
» مقایسه گوشت و سویا
» گیاهخواری= یک گام برای نجات حیوانات و کره ی زمین
» ترجمه فارسی برترین اشعار انگلیسی
گفتگوی لاک پشتی :: گفتگوی زندگی :: گیاه خواری "گامی به سوی تندرستی و مهرورزی به جانداران" :: گفتمان گیاهخوار (مقاله ها و پرسش و پاسخ)