گفتگوی لاک پشتی
هل تريد التفاعل مع هذه المساهمة؟ كل ما عليك هو إنشاء حساب جديد ببضع خطوات أو تسجيل الدخول للمتابعة.

تغذيه ماهيان

5 مشترك

اذهب الى الأسفل

تغذيه ماهيان Empty تغذيه ماهيان

پست من طرف p-rahbar 4/14/2010, 18:30

اصول تغذیه ماهی های آکواریوم :
تغذیه ماهی ها بخش جذاب و مورد علاقه آکواریومیست هاست اما متاسفانه همین قسمت علت بالاترین مرگ و میر ماهی ها ست به این دلیل که اغلب آکواریومیست ها اطلاع دقیقی از نوع مواد غذایی و چگونگی غذا دادن به ماهی ها ندارن . باید دونست که ماهی ها طبق دسته بندی ای که قبلن انجام دادیم به چند دسته تقسیم میشن :
- ماهی های گیاه خوار .
- ماهی های گوشت خوار .
- ماهی های همه چیز خوار .
نکته ای که عمومیت داره بین تمام ماهی ها اینه که همه ماهی ها بدون استثناء گوشتخوار هستن . اما درصد اون فرق میکنه . برای نمونه ماهی اسکار مقدار غذای گیاهی کمتری نیاز داره تا ماهی هایی مثل ماهی طلایی و یا ماهی های زنده زا و گربه ماهی ها . غذاهای آکواریوم هم به چند دسته مهم تقسیم میشن :
- غذاهای خشک و آماده .
- غذاهای زنده .
- غذاهای منجمد .
- غذاهای گیاهی .
غذاهای خشک و آماده :
این غذاها بطور معمول در همه آکواریوم فروشی ها فروخته میشه . معروف ترین اونها پولکی هست که در رنگهای مختلفی عرضه میشه . نکته ای که باید بدونین این هست که ترکیب اصلی تمام این غذاها یکی هست و رنگها نباید شما رو گول بزنه که رنگ قرمز یا سبز متفاوت هستن با هم و یا ارزش تغذیه ای اونها متفاوته . این غذاها مناسب برای ماهی هایی هستن که در سطح آب و لایه های میانی شنا میکنن و زیاد نباید به ماهی ها داده بشه . مثل ماهی های زنده زا , گوپی ها و مولی ها و دم شمشیری ها و ماهی های همه چیز خواری مثل ماهی های طلایی . ترکیب اصلی این غذا از پودر ماهی و تخم مرغ و آرد جو هست و فقط شکم سیر کنه برای ماهی ها و ارزش غذایی چندانی نداره مخصوصن انواع ایرانی اونها . اما در بین این غذاها غذای تترا هست که بهترین غذای خشک ماهی های آکواریوم به حساب میاد هم از نظر مواد غذایی خیلی مغذیه و هم اینکه حاوی آنتی بیوتیک هست و مانع از بیمار شدن ماهی ها میشه . در ساخت این غذا از حرارت ملایم استفاده شده و همچنین ویتامینهای مورد نیاز برای ماهی ها هم بهش اضافه شده . ترکیب اصلی اون از گوشت و جلبک ها و میگو و صدف و انواع ویتامینها و اسیدهای چرب هست و برای تمام انواع ماهی ها یک غذای ایده آل به حساب میاد .
+ از انواع دیگه غذاهای خشک که برای ماهی ها خیلی خوبه میشه از مغز میگو یا آگارآگار نام برد . این غذا بصورت پودر و به رنگ نارنجی تیره فروخته میشه و باعث پر رنگ شدن و سر حال شدن ماهی ها و تولید مثل بیشتر و بهتر اونها میشه . از این غذا هفته ای فقط یکبار باید استفاده بشه و در واقع یک غذای مکمل و تقویتی هست .
+ کرم فشرده یا کرم توبیفکس Tubifex هم یکی از غذاهای خوب برای ماهی هاست . این غذا بصورت مکعب مربع های کوچک درست شده و کرم های ریز رو بصورت فشرده و خشک شده در آوردن و موقع غذا دادن با دست باید اونها رو تکه کرد و به ماهی ها داد . هفته ای دو بار مناسبه برای ماهی ها چون چربی این غذا زیاده و باعث چاق شدن ماهی ها میشه .
+ کرم خونی یا Bloody Worm خشک شده هم غذای خیلی خوبی برای بیشتر ماهی هاست و ماهی ها علاقه زیادی به خوردن اون دارن . پروتئین و فیبر این غذا به نسبت غذاهای دیگه بالاتره . این غذا در واقع لارو نوعی پشه بنام Chironomid هست که به رنگ قرمزه و اصطلاحن بهش کرم خونی گفته میشه .
+ آرتمیای خشک هم غذای بسیار خوبی برای ماهی هاست و خوبه هفته ای دو بار هم از این غذا به ماهی ها داده بشه .
+ غذای خشک متداول بعدی , گرانول ها هستن که غذایی مناسب برای ماهی های بزرگ و ماهی های همه چیز خوار و ماهی هایی هستن که در عمق آب زندگی میکنن مثل گربه ماهی ها و ماهی های طلایی . این غذاها بخاطر سنگین بودن به کف آکواریوم فرو میرن و ماهی های کف آبی از اونها تغذیه میکنن . ترکیب این غذاها اغلب از دل گاو و اسفناج چرخ کرده و آرد سویا هست که بصورت خشک عرضه میشه و ارزش غذایی نسبتن خوبی داره اما دائم نباید به ماهی ها داده بشه چون موجب چاقی ماهی ها میشه .
غذاهای منجمد : بخش اصلی غذاهای ماهی رو تشکیل میده . معروفترین این غذاها کرم خونی منجمد هست که بصورت بسته های 24 تایی در بازار فروخته میشه و بصورت قرص های مکعبی شکل از لاروهای ریز و قرمز رنگ یخ زده هست که مملو از پروئین هستن . این غذا برای تمام انواع ماهی ها عمومیت و ضرورت داره و هفته ای 4 بار پیشنهاد میشه و در سلامت و رشد ماهی ها واقعن موثره و تمام ماهی ها این غذا رو با ولع عجیبی میخورن . البته نوع خشک این غذا هم هست اما نوع منجمد اون برتری داره به نوع خشک .


- نوع متداول و عمومی غذاهای منجمد دست ساز که آکواریومیست های حرفه ای تهیه میکنن , مخلوطی شامل میگوی گوشتی یا میگوی معمولی خوراکی و دل گاو یا گوسفند و اسفناج و سبوس گندم و ژلاتین هست که یک غذای ایده آل برای تمام ماهی های آکواریومی و مخصوصن ماهی های گوشتخوار به حساب میاد . حتا میشه این غذا رو بطور دائم به ماهی ها داد و غذای خشک رو حذف کرد . تمام ماهی های آکواریوم این غذا رو دوست دارن و میخورن . طرز تهیه اون به این صورت هست که :
مواد لازم :
- دل گاو یک عدد یا دل گوسفند 4 عدد .
- برگ مغز اسفناج نیم پز شده 100 گرم .
- میگوی گوشتی خوراکی 4 عدد .
- سبوس گندم و آرد سویا 4 , مجموعن قاشق غذا خوری .
- ژلاتین خوراکی مخصوص شیرینی پزی , یک ورق یا 2 قاشق غذاخوری پودر شده .
- پودر سیر , پنج گرم .
طرز تهیه :
گوشت لخم دل گاو یا گوسفند که قبلن رگ و چربی های اونو کامل گرفتین به همراه میگو که قبلن پاک کردین و شستین و مقداری برگهای مغز اسفناج که ساقه هاش رو قبلن جدا کردین و دور ریختین و به مدت 5 دقیقه در مقدار خیلی کمی آب پختین , در چرخ گوشت , چرخ میکنین . بهتره این مواد له نشن و بافتهاشون زیاد له نشه چون ماهی ها اونها رو بهتر میخورن . حالا آرد سویا و سبوس گندم رو به مخلوط گوشت اضافه کرده و خوب به هم میزنیم . یک ورق ژلاتین یا 2 قاشق غذاخوری پودر ژلاتین رو در مقدار کمی آب جوش حل میکنیم و بعد از کمی سرد شدن به مخلوط اضافه میکنیم و خوب قاطی میکنیم و بعد اونو روی کیسه فریزری پهن میکنیم به نازکی لواشک و در فریزر قرار میدیم . هر بار موقع غذا دادن به ماهی ها , به مقدار مورد نیاز جدا میکنیم و به ماهی ها میدیم . بهتره قبل از دادن به ماهی ها یک قطره مولتی ویتامین که از داروخونه تهیه کردین هم روی اون وعده غذایی بچکونین . این غذا رشد و سلامت ماهی ها رو به شکل عجیبی بالا میبره و بهترین غذا برای ماهی ها به حساب میاد ولی باید اونقدری داده بشه که سریع خورده بشه و در کف آکواریوم باقی نمونه و باعث آلودگی آب نشه . میشه کمی هم به این غذا پودر سیر اضافه کرد .





- غذای منجمد بعدی ماهی کیلکا هست . این ماهی ها رو در بسته بندی های آماده از فروشگاه های پروتئینی میتونید تهیه کنید و مورد مصرف اون فقط برای ماهی های گوشتخوار مثل اسکار و پیرانا هست که به صورت تکه های کوچک باید خرد کرد و به ماهی ها داد .


- غذاهای زنده : غذاهایی هستن که ماهی ها اونها رو شکار میکنن و یا باید عمل آوری یا زنده بشن . این غذاها انواع مختلقی دارن :




طرز تهیه آرتمیا :
معروف ترین نوع غذاهای زنده که آکواریومیست های حرفه ای برای غذا دادن به ماهی و یا پرورش بچه ماهی ها و لارو ماهی ها ازش استفاده میکنن , میگوی نمکی یا آرتمیا یا تخم میگو یا ناپلیوس هست . آرتمیا خرچنگ کوچکی هست که بیشتر از 4 میلیمتر نیست و در آبهای خیلی شور زندگی میکنه و در ایران هم در دریاچه ارومیه ساکنه و صادرات تخم میگوی آرتمیا که به نام Urmiana معروف هست , سود خیلی سرشاری داره و هر کیلو از اون در بازارهای جهانی چند صد دلار قیمت داره . تخم میگو , خیلی ریز و به رنگ قهوه ای روشن هست و نکته جالبش اینه که بصورت خشک و پودر هست و سالها میشه اونو نگهداشت . قبل از مصرف باید اونو عمل آورد یا زنده یا Hatch کرد . برای اینکار به لوازمی نیاز دارین و همچنین مخزنی به نام Incubator ! طرز تهیه انکوباتور به روش بسیار ساده رو در زیر می نویسم . ابتدا لوازم مورد نیاز :
- بخاری اتوماتیک .
- سنگ هوا .
- بطری آب معدنی به رنگ شفاف یک و نیم تا 2 لیتری .
- نمک طعام یُد دار یا نمک خالص دریایی 15 تا 20 گرم معادل یک قاشق و نیم غذا خوری .
- آب جوشانده و سرد شده .
- یک pH سنج برای تعیین pH 8.5 .
- یک شلنگ به طول یکمتر .
- پمپ هوای کوچک .
- لامپ کم مصرف از نوع مهتابی یا لامپ مهتابی کوچک .
- چسب آکواریوم برای آب بندی لوله ها .


در شکل زیر Cyst های میگوی آرتمیا یا کیست های اون رو میتونید مشاهده کنید . سمت راست در اندازه معمولی و سمت چپ بزرگ شده توسط میکروسکپ .




ابتدا بطری آب معدنی رو کاملن شسته و با آب داغ ضد عفونی میکنید . بعد اونو وارونه میکنید و انتهای اونو میبرید و دور می اندازید . حالا وسط درب بطری رو بوسیله میخ داغ سوراخ میکنید و شلنگ هوا رو از داخلش عبور میدین . معمولن شلنگ هوا باید به اندازه یک تا 2 سانتیمتر در داخل بطری قرار بگیره . حالا با کمک چسب آکواریم شلنگ و درب بطری رو آب بندی میکنید و صبر میکنید تا کاملن خشک بشه و بعد مقداری آب داخل بطری میریزین و امتحان میکنید تا ببینید نشتی میده با نه ؟ حالا انتهای بطری رو از طرفین بوسیله میخ داغ دو سوراخ کوچک میکنید و ازش طنابی عبور میدین و اونو بعنوان حلقه نگهدارنده ظرف قرار میدین و ظرف رو بوسیله اون بصورت وارونه آویزون میکنید .
نمک طعام رو با آب مخلوط میکنید و در مخزن میریزید و توسط pH سنج اونو اندازه گیری میکنید و میزان اونو روی 8.5 قرار میدید . حالا به مدت 2 ساعت پمپ هوا رو روشن میکنید تا نمک کاملن با آب مخلوط بشه و آب هم از اکسیژن غنی . بعد از دو ساعت بخاری رو روی دمای 28 درجه تنظیم میکنید و داخل ظرف قرار میدین و مهتابی رو هم روشن میکنید بطوریکه ظرفتون بطور کامل روشن بشه و عمل انکوباسیون آغاز میشه ! اهمیت نور دهی برای این هست که حتا از اولین ساعت های خیس خوردن تخم ها , تابش نور باعث شکفتگی بیشتر و سریعتر تخم ها میشه ! بعد از 5 تا 10 ساعت جریان هوا رو قطع میکنید و صبر میکنید تا جریان آب آروم بشه . حالا تخم هایی که عمل نیومدن یا فاسد شدن , روی سطح آب قرار میگیرن . با یه توری ریز اونها رو میتونید از سطح آب جمع کنید و دوباره پمپ هوا رو روشن کنید . بعد از 20 تا 36 ساعت میگوها از تخم در میان و شروع به شنا کردن میکنن . اندازه اونها کمتر از یک میلیمتر هست .






در این موقع با قطع جریان هوا و ته نشین شدن پوسته ها , بوسیله پیپت و یا سرنگ میتونید به راحتی نوزادان میگو رو جمع آوری کنید . بهترین روش این هست که ظرف رو در کنار منبع نور قرار بدین بطوریکه نیمی از ظرف تاریک باشه و نیم دیگه روشن . نوزادان میگو به سمت نور جذب میشن و به راحتی میتونید اونها رو بگیرید . نکته مهم در تغذیه از آرتمیا این هست که برای لارو ماهی ها نوزادان باید حتمن تازه باشن و نباید بیش از 30 ساعت از شکفتن اونها گذشته باشه چون هم سخت تر میشن و هم ارزش غذاییشون کمتر میشه ! عوامل مهمی که در شکفتن بیشتر تعداد تخمها اثر میذاره ثابت بودن دما و اکسیژن آب و خالص بودن نمک و مقدار اون در حد 15 تا 20ppt و نور دهی مناسب و همچنین نوع تخم هاست .



طرز تهیه انفوزوئر :
انفوزوئرها موجودات تک سلولی و جزو تاژکداران هستن که برای پرورش و تغذیه نوزادان بعضی از انواع ماهی ها که قادر به تغذیه از غذاهای متداول نیستن مثل گورامی ها , مفیده . چون بعضی از انواع نوزادان ماهی به صورت لارو هستن و نمیتونن تا مدتی از غذاهای زنده و یا خشک تغذیه کنن و بهتره به اونها انفوزوئر داده بشه . برای تهیه انفوزوئر کافیه یک ظرف شیشه ای رو از آب پر کنین و جلوی پنجره و در مقابل تابش نور مستقیم خورشید قرار بدین و چند تکه کاه گندم در داخل آب بندازین . بعد از چند روز موجودات ذره بینی بسیار ریزی در آب پیدا میشن که بهترین غذای لاروهای ماهی ها به حساب میان .


- ماهی های زنده , بعنوان بخش دیگه ای از غذاهای زنده بکار برده میشن مخصوصن برای ماهی های گوشتخوار . استفاده از گوپی های وحشی یا کامبوزیا یا ماهی های ریز و کوچک رودخونه ای متداول ترین غذاهای زنده هستن .


نکته !! بعضی آکواریومیست ها تعداد زیادی ماهی ریز رو در آکواریوم ماهی های گوشتخوار میریزن که این اشتباه بزرگیه ! چون تعدادی از اونها خورده میشن و باقی توسط ماهی ها کشته و زخمی میشن و باعث خراب شدن و فساد آب و ایجاد بیماری میشه ! بهتره هر بار فقط چند عدد ماهی در آب بریزید .




- دافنی :
دافنی ها موجودات ریز بی مهره ای هستن که در آب های راکد و استخر پارکها و هر جایی که آب وجود داشته باشه دیده میشن مخصوصن بیشتر در فصل گرما . کافیه با یک تور پارچه ای خیلی ریز اونها رو شکار کنین . پرورش دافنی ها هم خیلی ساده ست و توی یک ظرف شیشه ای آب , مقداری کود حیوانی و یا عصاره گیاهان آبی رو میریزن و دافنی ها سریع زیاد میشن . هر چند تغذیه از دافنی این اواخر منسوخ شده چون هم باعث بیماری روده ای در ماهی ها میشه و هم ممکنه ناقل انگل به ماهی باشه !






- کرم های خاکی , هم جزو غذاهای مورد علاقه بیشتر ماهی ها و مخصوصن ماهی های گوشتخوار هستن . بهتره کرم های خاکی کوچک رو انتخاب کنین تا کرم درشتی رو با قیچی خرد کنین . قبل از تغذیه با کرم خوبه بدنشون رو زیر شیر آب بشورید و بعد لای یک پارچه تمیز در یخچال به مدت 24 ساعت قرار بدین و بعد برای تغذیه ماهی بکار ببرین .


غذاهای گیاهی :
بعضی از انواع ماهی ها هستن که به غذاهای گیاهی برای سرحال بودن نیاز دارن ! به این ماهی ها باید بطور متناوب غذاهای گیاهی در کنار غذاهای دیگه داد . بهترین مکمل های غذایی گیاهی که بیشتر ماهی ها دوست دارن اسفناج و کاهو هست . ماهی های زنده زا مثل مولی ها و دم شمشیری و یا سیلور دالر و گربه ماهی ها باید هر از گاهی با غذاهای گیاهی تغذیه بشن . بهتره از برگهای مغز اسفناج استفاده بشه و اونها رو نیم پز کرد و بعد به ماهی ها داد . همینطور کاهو رو هم میتونید نیم پز کنید و به ماهی ها بدین و یا برگهای لطیف کاهو رو خشک کنید و به صورت پودر شده به ماهی ها بدین . بعضی انواع ماهی ها مثل سیلور شارک از نخود فرنگی پخته و پوست کنده لذت میبرن و هفته ای یکبار خوبه بهش داده بشه ! اما نوع آماده غذاهای گیاهی هم در بازار وجود داره که بصورت قرص هست و خیلی برای ماهی ها مناسبه . میتونین روزانه 2 تا 3 قرص رو استفاده کنید برای شادابی ماهی ها . این قرص ها حاوی جلبک و ویتامینهای مورد نیاز ماهی های گیاهخوار هستن .


در کل برنامه غذایی ای که باید برای ماهی ها بکار برد خوبه متنوع باشه ! یعنی در طول هفته باید از چندین نوع غذا استفاده کنید تا ماهی ها همیشه سلامت و شاداب باشن . بهتره در هفته فقط 2 تا 3 وعده از غذای خشک استفاده کنید و باقی وعده ها رو از غذای منجمد یا زنده . یکروز در هفته حتمن باید به ماهی ها گرسنگی بدین . این برای تمام ماهی ها یک امر واجبه . گرسنگی یکروزه برای ماهی ها مانع از بیمار شدن و چاقی و جمع شدن چربی در کبد شون میشه . البته به استثناء بچه ماهی ها !!!! یعنی 6 روز هفته رو به ماهی ها غذا بدین به این صورت که یکروز غذای خشک , فردا غذای منجمد پس فردا غذای خشک یا زنده و دوباره منجمد و آخر هفته هم گرسنگی ! در موقع غذا دادن به ماهی ها باید توجه کنید که به اندازه و کم به ماهی ها غذا بدین . آکواریومیست های حرفه ای روزانه یکبار به ماهی ها غذا میدن و اونقدری میدن که غذا در عرض 3 – 4 دقیقه خورده بشه و چیزی باقی نمونه . بهتره ماهی ها قبل از سیر شدن بطور کامل غذاشون تموم بشه تا همیشه شاداب بمونن . اگر از غذا دادن به ماهی ها لذت میبرین بهتره در روز 2 وعده بهشون غذا بدین اما در وعده های کم . دقت کنید که زیاد غذا دادن باعث خورده نشدن غذا و جمع شدن در کف آکواریوم میشه و باعث ایجاد گاز متان و آمونیاک میشه و آب رو فاسد میکنه . پس توجه کنید غذا دادن ماهی ها رو به دست افراد نا آگاه نسپارید و از غذا دادن زیاد خودداری کنید . اگر میبینین ماهی ها نوع خاصی ار غذا رو نمیخورن , غذا رو عوض کنین .
p-rahbar
p-rahbar
کاربر متوسط لاک پشتی
کاربر متوسط لاک پشتی

تشکر : 0

بازگشت به بالاي صفحه اذهب الى الأسفل

تغذيه ماهيان Empty رد: تغذيه ماهيان

پست من طرف فریده 4/15/2010, 10:14

مرسی آقا پرهام. مطالب مفیدی بود
avatar
فریده
کاربر باسابقه لاک پشتی
کاربر باسابقه لاک پشتی

تشکر : 2

بازگشت به بالاي صفحه اذهب الى الأسفل

تغذيه ماهيان Empty رد: تغذيه ماهيان

پست من طرف p-rahbar 4/15/2010, 18:08

http://www.google.com/search?q=%D8%A7%D8%B5%D9%88%D9%84+%D8%AA%D8%BA%D8%B0%DB%8C%D9%87+%D9%85%D8%A7%D9%87%DB%8C+%D9%87%D8%A7%DB%8C+%D8%A2%DA%A9%D9%88%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D9%88%D9%85&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a
p-rahbar
p-rahbar
کاربر متوسط لاک پشتی
کاربر متوسط لاک پشتی

تشکر : 0

بازگشت به بالاي صفحه اذهب الى الأسفل

تغذيه ماهيان Empty رد: تغذيه ماهيان

پست من طرف mrh 4/19/2010, 05:20

اقا یه سوال بهداشتی:
کرم خونی منجمد که میگن استریلیلزه است مشکل بهداشتی نداره؟
mrh
mrh
کاربر متوسط لاک پشتی
کاربر متوسط لاک پشتی

تشکر : 0

بازگشت به بالاي صفحه اذهب الى الأسفل

تغذيه ماهيان Empty رد: تغذيه ماهيان

پست من طرف niloofar20 4/19/2010, 05:23

من یه جایی خوندم کرم خونی در اصل لارو پشه هستش و کرم نیست.
niloofar20
niloofar20
کاربر باسابقه لاک پشتی
کاربر باسابقه لاک پشتی

تشکر : 4

بازگشت به بالاي صفحه اذهب الى الأسفل

تغذيه ماهيان Empty رد: تغذيه ماهيان

پست من طرف p-rahbar 4/19/2010, 19:37

کرم خونی یا blood worm

زیست شناسی و تولیدكرم خوني/ترجمه و گردآوري: نغمه نظری
زمستان 87
مقدمه:
پشه ريزها يا پشه هاي غير گزنده يكي ازمهمترين گروه هاي منحصر به فرد در اكولوژي اكوسيستم هاي آبي را تشكيل مي دهند. لارو پشه ريزها از فراوانترين لاروها در مناطق كم عمق درياچه ها، استخرها و جويبارهايي هستند كه پوشش متراكمي از گياهان آبزي دارند در چنين مناطقي آنها شديدا بوسيله حشرات بزرگتر وماهيان صيد مي گردند به طوري كه بيشتر شيرونوميده هاي بالغ واقعا ممكن است متعلق به مناطق عميق‌تر باشند.
شيرونوميده هاي نابالغ آبزي بوسيله بسياري از پرندگان آبزي و ساحلي و ماهي ها مخصوصا آنهايي كه كف زي خوارهستند موردتغذيه قرار مي گيرند و با توجه به اهميت لارو ، شفيره و حتي بالغين در تغذيه ماهي ها مي توان آنها را در رژيم غذايي ماهيان استفاده نمود.
طبقه بندي :
Annelida : شاخه
Insecta: رده
Diptera : راسته
Chironomidae: خانواده
Chironomus: جنس
مرفولوژي:
-آنتن هاي حساسي در سر دارند كه در نرها اين آنتن ها بزرگتر از ماده است.
-بدن بند بند است و 11 بند تشكيل شده، 3 بند در سينه و 8بند در شكم.
- پاهاي دراز و طويل دارند.
- در ناحيه مخرج يك زوايد پا مانند وجود دارد كه مخرج داخل اين زوائد است.
- هميشه نرها بزرگتر از ماده ها هستند.
- حركت اين كرم ها به صورت s مانند است و هنگام جابه جايي شكل s به خود گرفته و پرتاب مي شوند.
- رنگ قرمز پررنگ دارند.
- طول كرم در اندازه هاي مختلفي است از mm 1-2 وجود دارند تا mm 20-25.
بيولوژي: شير و نو ميده ها در واقع كرم نيستند در يك دوره از زندگي كه به صورت جنين و لارو در آب هستند به صورت كرم و درهنگام بلوغ به صورت حشره مي باشند كه در خشكي به سر مي برند كه به آنها Dipter يا دو بال مي گويند. اين حشره بسيار جالب است و شايد جزء مهمترين حشرات از نظر بال زدن است، در هر دقيقه 2000دفعه بال مي زند. عمر مفيد اين حشره بيش از 4-5 روز نيست. . نام ديگران Blood worm يا همان كرم خوني است كه اين نام به خاطر رنگ آن است كه به علت وجود هموگلوبين موجود در خونشان مي باشد كه ادامه فعاليت تغذيه اي شيرنوميدها را تحت شرايط نسبتا بي هواي ميسر مي سازد هموگلوبين مي تواند در انتقال اكسيژن در مواقعي كه غلظت اكسيژن خيلي پايين است نقش مهمي را ايفا كند و تبادلات تنفسي به اين ترتيب ادامه پيدا مي كند .
شيرونوميدها جزء موجودات پلي ساپروب محسوب مي شوند يعني موجودي است كه در محيط هاي داراي مواد آلي زياد زندگي و رشد مي كند، اما در رابطه با طرز زندگي آنها مي توان گفت: گونه هايي كه در آب هاي گرم به سر مي برند ممكن است در طول سال چندين نسل توليد كنند، در حاليكه اعضاي همين گونه ها كه در كف درياچه هاي داراي آب سرد زيست مي كنند ممكن است براي خروج از تخم به يك سال وقت نياز داشته باشند.
تكثير و پرورش:
در اين قسمت ابتدا در رابطه با چرخه زندگي اين موجودات توضيحاتي ارائه مي شود:
چرخه زندگي كرم هاي خوني 4مرحله دارد:
1- تخم
2- نوزاد
3- شفيره يا بادامچه يا pupa
4-حشره بالغ
حشرات بالغ 4 تا 5 روز بيشتر عمر ندارند و تخم ريزي را كه انجام مي دهند به صورت توده تخم است، در داخل يك توده تخم 50-700 عدد تخم وجود دارد و گاهي بعضي از اين كيسه هاي تخمي تا 1500 عدد هم تخم دارد. چرخه رشد و نمو جنيني را در آب طي مي كنند يعني عملا تخم ريزي در آب است. نوزاد تا به مرحله شفيره برسد حدودا 4 بار پوست مي اندازد، عمر شفيره حدود 2 روز است كه به درجه حرارت آب بستگي دارد بعد از 2 روز يا زودتر يا ديرتر به سطح آب آمده باز مي شود و حشره از آن خارج مي شود و پرواز مي كند، حشرات بالغ طولشان معمولا 5mm است و گاهي تا 10mm هم مي رسد. پرورش آن نسبتا آسان است از سيني هاي به عمق 3cm استفاده مي شود. از مواد آلي استخرها، بستر رودخانه ها، درياچه ها و ... استفاده مي كنند. گل و لاي بستر را گرفته و اول صاف كرده و آشغال هاي آن را الك مي كنند و تا حد امكان آب اضافي را ميگيرند ، بعد در داخل فر مي گذارند. در دماي 55-60 به مدت 2 ساعت تا مواد پاتوژن از بين برود و از آن يك تركيب خامه مانند بوجود مي آيد. سيني ها بر روي هم بافاصله 1-2cm قرار مي گيرند. سيني ها ئر هر سايزي ميتواند باشد معمولا 0.2-0.3m3 وسعت دارد.
از گل درست شده در حدود 1-1.5 cm در هر يك از سيني ها ريخته سپس كيسه هاي تخمي را به اين محيط معرفي مي كنيم. اندازه كيسه هاي تخمي ميكروسكوپي است ولي چون ژلاتيني است و جذب آب مي كنند بزرگتر ديده مي شود در داخل اين سيني ها سعي مي شود در داخل هر سيني 100-150 عدد كيسه تخمي ريخته شود. دماي مناسب 18-20c و مقدار اكسيژن لازم 7-8ppt با ph=7 مي باشد. حدود 12-14 روز بعد از ريختن كيسه هاي تخمي امكان برداشت وجود دارد و بايد موقعي برداشت كرد كه به صورت شفيره يا بادامچه در نيامده باشد براي تغذيه از مخمر استفاده مي‌كنيم به اين صورت كه مخمر به صورت خشك در سطح لجن مي ريزيم و به ازاي هر1000 عدد تخم 3gr غذاي روزانه كافي است.
تغذيه:
1- از چه موجوداتي تغذيه مي كنند؟
- بعضي گياهخوارند به طور مثال ذرات جلبكها را فيلتر مي كنند.
- بعضي پوده خوارند كه از بقاياي مواد پوسيده تغذيه مي كنند.
- بعضي شكارچي (گوشتخوار) كه از ساير لاروها تغذيه مي كنند.
2- مورد تغذيه چه موجوداتي واقع مي شوند؟
- بسياري از بي مهرگان آبزي
- پرندگان
- ماهي ها
كه در ماهي ها بسياري از ماهي هاي آكواريومي به خصوص سيچليده ها به خوردن اينها خيلي اهميت مي دهند.
بعضي ماهي هاي بزرگ پرورشي مثل كپور هم از كرم خوني تغذيه مي كنند، استخرهاي پرورش كپور چيني راوقتي تخليه مي كنند در بستر استخر گودال هايي وجود دارد كه نتيجه تغذيه كپور است كه مقداري از گل و لاي بستر را گرفته و كرم خوني را خورده و گل و لاي را بيرون مي دهند.
- قزل آلا و ماهيان خاوياري خيلي تمايل و علاقه به خوردن آنها دارند و باعث رشد زياد اين ماهي ها مي شود.

ارزش غذايي : ارزش غذايي بسيار بالايي دارند.
در هر 100gr از اين كرم ها 29.68mg كلسيم، 0.171mg فسفر و 7.063 mg آهن وجود دارد.
زيستگاه:
شيرو نوميدها در اكثر انواع مخازن آب شناسايي شده اند كه استخرهاي صخره اي درون جزر و مدي و آب سنگ هاي مرجاني را شامل مي شود.
- در نهرها ، رودخانه ها، درياچه ها و آبگيرها.
- لاروها در صخره، سنگ ريزه، رسوبات نرم تر، شن و ماسه و گل و لاي شناسايي و ديده شده اند.
روش جداسازي:
- براي جمع آوري لاروها: 1- به منظور جداسازي لجن حاوي لارو را با توري فلزي با چشمه 0.7-0.8mm فيلتر مي نمايند، بدين ترتيب لجن از فيلتر عبور كرده و لاروها روي توري باقي مي مانند.
2-براي جمع آوري آنها مي توان از نور هم استفاده كرد زيرا نوزاد نسبت به نور گرايش مثبت دارد در حاليكه بالغ ها نسبت به نور گرايش منفي دارند.
- براي جمع آوري بالغين: شفيره كمي قبل از اين كه حشره كامل بشود به سطح آب مي آيند به اين ترتيب با قرار دادن توري هاي مخروطي شناور در سطح آب بالغيني را به همراه پوسته هاي شفيره ايشان ظاهر مي گردند را مي توان صيد نمود.
جمع بندي :
- بهترين راه براي افزايش جمعيت شير و نوميد در مخازن آبي ايجاد شرايط مطلوب براي جذب و تجمع پشه بالغ است كه در كارگاه هاي پرورش ماهي از طريق كاشت درخت در اطراف استخرها براي نشستن پشه ها و قرار دادن گياهان خشك بر روي آب براي جذب پشه مي باشد.بيشترين نوعي از كرم خوني كه كاربرد دارد و ارزش غذايي بالايي دارد chironomus tentans است.
- بهترين شرايط براي پرورش :
حرارت 18-20c البته دماي 0-35c را هم تحمل مي كنند.
مقدار اكسيژن 7-8ppt و ph=7
- در مرحله لاروي غذايي مناسبي براي ماهيان مي باشند.
- علت علاقه زياد ماهيان به خوردن آنها اين است كه ترشحات سطح بدنشان بوي مطلوب و مواد جذب دارند و ماهي جذب شده و آن ها را مي خورد.
- از حشره بالغ يا كامل كه گران است مي توان به عنوان مكمل استفاده كرد كه در ماهيان قزل آلا با خوردن آن خوش آب و رنگ مي شوند كه به علت وجود رنگدانه هاي موجود در حشره است.
منابع:
- زحمتكش، كومله، عسكر. 1378. تكثير و پرورش غذاي زنده (نشريه آموزشي) ، مركز آموزش عالي علمي كاربردي علوم و صنايع شيلاتي ميرزا كوچك خان گيلان.
- زحمتكش كومله، عسكر. 1376. راهنماي شناسايي گونه هاي شيرونوميده (ترجمه).
- عمادي، حسين.1386. جزوه درسي تكثير و پرورش غذاي زنده .
www.csushico.edu/
www.joensuu.fi/
www.Mapress.com/


منبع: سایت شیلات

http://www.shilat.com/persian/page-v...rticles&id=896
p-rahbar
p-rahbar
کاربر متوسط لاک پشتی
کاربر متوسط لاک پشتی

تشکر : 0

بازگشت به بالاي صفحه اذهب الى الأسفل

تغذيه ماهيان Empty رد: تغذيه ماهيان

پست من طرف arefkarimzadeh 4/23/2010, 14:53

سلام

کرم خونی همان لاروپشه قرمز است ویکی از بهترن غذا ها اگر تازه باشد این کرم خونی هایی که شما می گیرید از چین اورده می شوند ودر راه از چین حساب کنید تا خانه تان چند بار یخش اب می شود وبه همین خاطر خاصیتش رو از دست میدهد وباعث مرگ می شود وکلا این رو اگر از طبیعت بگیرید هیچ ولا غیر مزخرفترین غذای دنیا است ویکی از مزخرفترین غذا ها تویبیکس است
arefkarimzadeh
arefkarimzadeh
دوست گفتگوی لاک پشتی
دوست گفتگوی لاک پشتی

تشکر : 26

بازگشت به بالاي صفحه اذهب الى الأسفل

بازگشت به بالاي صفحه

- مواضيع مماثلة

 
صلاحيات هذا المنتدى:
شما نمي توانيد در اين بخش به موضوعها پاسخ دهيد