توت فرنگی میوه اعجاب آور بهاری در راه است
توت فرنگی میوه اعجاب آور بهاری در راه است
فرنگی گیاهی است با نام علمی FRAGARIA VESCA از خانواده گل سرخ ROSACACEAE که دو نوع ساقه راست و خوابیده دارد. گلهای آن منظم و به رنگ سفید بوده و قسمت مورد استفاده خوراکی توت فرنگی در حقیقت نهنج گل آن است که به تدریج بزرگ شده و به اصطلاح به عنوان میوه توت فرنگی معروف است.
توت فرنگی به حالت خودرو در بعضی نواحی شمالی ایران وجود دارد و بعضی اوقات به دلیل خوش طعمی، میوه آن را به طور مصنوعی پرورش می دهند. از دیرباز همه قسمتهای این گیاه مصرف دارویی داشته است و از برگ و ریشه آن که حاوی مقدار قابل ملاحظهای تانن است به عنوان ضداسهال و ادرارآور استفاده می شد.
توت فرنگی، میوه ای شبیه توت است ولی كمی درشت تر، رنگش قرمز و طعم آن ترش و مطبوع است.
بوته اش كوتاه و دارای برگهایی درشت و ساقه هایی باریك و خزنده است كه روی زمین می خوابد و ریشه می دواند.
قسمتهایی كه از بوته توت فرنگی مورد استفاده قرار می گیرند، عبارتند از: میوه، برگ و ریشه.
توت فرنگی به صورتهای گوناگون مورد استفاده قرار می گیرد: خام، جوشانده، مربا، شربت و بستنی.
خواص تغذیه ای توت فرنگی و اثر آن در سلامتی انسان:
توت فرنگی منبع خوبی از فیبر، ویتامین C، فولات، پتاسیم و آنتی اكسیدانها است كه این مواد مغذی باعث می شوند توت فرنگی بعنوان یك جایگزین شیرین، باعث افزایش سلامت قلب، كاهش خطر ابتلا به انواع سرطان و در كل ارتقای سلامتی بدن شود.
همچنین دارای املاح كلسیم، آهن و فسفر است. از مواد موثر مهم آن می توان تانن، موسیلاژ، قندهای مختلف، سالیسیلاتها و بخصوص اسیدهای میوه را نام برد.
توت فرنگی سرشار از ویتامین و فاقد چربی اشباع است و كالری كمی دارد.
یك واحد توت فرنگی معادل هشت عدد است كه 50 كالری انرژی دارد.
توت فرنگی مانند سایر توتها مثل شاه توت، توت سفید، تمشك و... پاك كننده روده و مثانه است.
تحقیقات اخیر نشان داده است، دریافت روزانه یك واحد توت فرنگی باعث افزایش قابل توجهی در مقدار فولات خون شده و نیز فشار خون بالا را كاهش می دهد.
آرامش می خواهید، توت فرنگی بخورید
مصرف این میوه علاوه بر وجود انواع ویتامین، املاح و آب كه هر كدام اثرات خود را بر بدن اعمال می كنند دارای خاصیت تقویت كننده، ملین و خنك كننده نیز هست.
- توت فرنگی از تصلب شرائین جلوگیری می کند.
- توت فرنگی اشتهاآور است و ادرار را زیاد می كند.
- دم كرده برگ توت فرنگی در زیاد كردن ادرار و شیر بانوان مفید است.
- دم كرده برگ توت فرنگی یا میوه توت فرنگی می تواند نقرس و سنگهای مثانه را معالجه كند.
- املاح معدنی موجود در توت فرنگی خاصیت مسهلی به آن بخشیده است، زیرا این املاح عضلات روده را به انبساط و انقباض وادار می كند و به همین جهت توت فرنگی برای درمان یبوست موثر است.
- اگر توت فرنگی را له كنید و در آب بریزید، نوشابه ای به دست می آید كه برای درمان تبهایی كه با بیماریهای التهابی همراه است، بسیار مفید است.
- توت فرنگی به علت داشتن آهن و ویتامین C در خونسازی بدن موثر است.
- توت فرنگی به علت دارابودن مقادیر كافی كلسیم و فسفر، در رشد و نمو كودكان و نوجوانان، استحكام دندانها و ترمیم شكستگی استخوانها بسیار موثر است.
- توت فرنگی حاوی موادی چون فسفر، كلسیم، منیزم، پتاسیم و مقداری آهن و هیدرات دو كربن بوده و در بدن تولید انرژی كرده و خستگی را برطرف می كند.
- توت فرنگی به دلیل داشتن ویتامین C، در درمان بیماری لثه موثر بوده و به هضم غذا كمك زیادی می كند.
- دانشجویان و افرادی كه تمرینات فكری می كنند، بهتر است حتما توت فرنگی میل كنند چرا كه خوردن این میوه باعث تامین فسفر مورد نیاز مغزشان می شود.
- همچنین، توت فرنگی به علت داشتن ویتامین B در كاهش و رفع ترس، عصبانیت، خمودی، اضطراب، هیجان و سستی موثر است.
- توت فرنگی نقش مهمی در خونسازی بدن دارد و از خاصیت ضدعفونی كننده ای برخوردارست. علاوه بر اینها خوردن توت فرنگی باعث پاك شدن خون از مواد مضر و زاید مثل اوره، اسیداوریك و چربی می شود و نیز درمان كننده نقرس است.
- ویتامین A موجود در توت باعث رشد ناخنها و تقویت چشم می شود.
برای بیماریهای سنگ مثانه و نقرس مفید است، همچنین باعث رفع تب می شود. با آنکه دارای قند است اما برای بیماران دیابتی مضر نیست، باعث طول عمر می شود از سکته جلوگیری می کند و دارای ویتامینهای C، B فسفر، آهک، منیزیم، پتاسیم، سدیم، قند آهن، ید و... است. خوراکی است و قسمتهای مختلف آن خواص درمانی دارند که در ذیل به آن اشاره خواهد شد:
توت فرنگی سرشار از ویتامینهای ب، ث، قند، سلولز، مواد چربی و البومی ن.وید و دارای آهن، آهک، فسفر، منیزیم، پتاسیم، سدیم، سیلیس، ید و برم است.
ظریفترین میوه هاست. مقوی، خنک، ادرارآور و تصفیه کننده خون است. پیش از غذا بخورید اشتهاآور است. مواد قندی ان از نوع لولوز استکه برای اشخاصی که بیماری قند دارند بسار خوب است. یک قاشق سوپ خوری توت فرنگی جنگلی را اگر در مقداری خامه تازه مخلوط کنید، برای اشخاصی که مرض قند دارند د سری عالی خواهد بود.
برای مبارزه با سل توت فرنگی بخورید
توت فرنگی دارای موادی است که املاح معدنی را زیادکرده بدن را تقویت می کند. مصرف ان برای اشخاصی که ضعیفند یا مسلول مفید است. این بیماران اگر به مقدار کافی هر روز توت فرنگی مصرف کنند، علاوه بر جذب املاح معدنی مقدار لازم ویتامین ث را نیز مصرف خواهند کرد و این ویتامین در توت فرنگی به مقدار کافی وجود دارد. اگر سیلیس در بدن کم باشد، شخص مبتلا به سرطان و تصلب شرائین می شود. به همین جهت برای جلوگیری از این دو مرض باید در فصل توت فرنگی به مقدار کافی آن را خورد تا رفع کمبود این ماده حیاتی را از بدن کرد تاشخص مبتلا به امراض مهلک نشود.
املاح معدنی توت فرنگی، خاصیت مسهلی به ان بخشیده زیرا این املاح عضلات و روده ها را به انبساط و انقباض وادار می کند و به همین جهت هم ان را برای کسانی که به یبوست مبتلا هستند تجویز می کنند. توت فرنگی به مقدار زیادی اسید سالسیلیک در خود در خود نهفته دارد که بر روی کبد کیسه مثانه و کلیه ها ومفاصل عمل قابل توجهی دارد. به همین علت است که ان را برای بیمارانی که مبتلا به رماتیسم، نقرس، سنگ کلیه، مسمومیت، درد کبد و یا کسانی که صفراوی و دموی هستند تجویز می کنند.
برای رفع کرم روده صبح ناشتا باید نیم کیلو توت فرنگی خورد و تا ظهر هیچ چیز دیگر نخورد.
توت فرنگی این خاصیت را دارد که می تواند رسوب دندانها را پاک کند.
توت فرنگ سنگین و سقل استو کسانی که معده حساس دارند باید کمی انگور فرنگی به آن افزوده و بعد ان را میل کنند. زیرا انگور فرنگی دارای اسید پکتیک است و این اسید ترشح عصیر معدی را زیاد کرده، در نتیجه عمل هضم را آسان می سازد.
توت فرنگی را در آب نشویید، زیرا این عمل سبب می شود که عطر لطیف این میوه ناپدید شود. زراعت و کشت توت فرنگی احتیاج زیادی به کود انسانی دارد و این کود چنانچه می دانید پر از میکروبهای مختلف است که گاهی میکروب خطرناک حصبه تیفویید نیز به وسیله همین کود به میوه چسبیده، با خوردن آن شخص مبتلا به این بیماری مهلک می شود. در این مورد باید توت فرنگی را در آب استرلیزه کاملا شستشو داد و بعد ان را قطعه قطعه کرده مدت یک ربع ضدعفونی کرده و بعد کاملا شست و آب کشید. سپس توت فرنگی را که مصون از میکروب است با خیال راحت مصرف کنید.
توت فرنگی حریف قدر میکروب حصبه
شیره توت فرنگی ضدعفونی کننده میکروب ابرت که تولید تب حصبه را می کند است. وقتی که توت فرنگی را قطعه قطعه کردید، شیره ان بیرون امد میکروب حصیه را می کشد. اگر توت فرنگی را بصورت محلول برای شستن صورت مصرف کنند، چین و چروک پوست را صاف کرده، برق و جلای خاصی به چهره می بخشد.
جوشانده برگهای توت فرنگی با شیرین بیان اسم را تخفیف و تسکین می دهد و ریشه آن به مقدار 20 گرم در یک لیتر اب برای اسهال کودکان مفید است.
خوردن این میوه ترشی خون را از بین می برد و محیط بدن را قلیایی می کند.
توت فرنگی مقوی قلب بوده، التهاب صفرا را خاموش می کند و بهترین صفرابر است. برای مرض قند، خارش بدن و تنگی نفس و سرفه های خشک مفید بوده و بواسیر را درمان می کند و شباهت زیادی به تمشک دارد.
شرایط خریدو نگهداری توت فرنگی
توت فرنگی تازه معمولا بافت محكمی دارد .توت فرنگی خریداری شده تنها چند روز قابل نگهداری است و باید طی دو یا سه روز پس از خرید آن را مصرف كرد. برای خرید توت فرنگیهایی را انتخاب كنید كه سفت، گوشتی قرمز تیره و درخشان باشد و دنباله سبز آنها جدا نشده باشد.
توت فرنگیهای كال را نخرید چون پس از چیده شدن نمی رسند. تولیدكنندگان توت فرنگی مایلند كه توتها هرچه بزرگتر باشند زیرا در این صورت صرفه اقتصادی بهتری دارند. اما واقعیت این است كه توت فرنگیهای درشت از مقدار آب بیشتری تشكیل شده اند. برای خرید اندازه های متوسط توت فرنگی را انتخاب كنید زیرا به علت داشتن آب كمتر طعم و مزه بهتری دارند.
اگر توت فرنگی را به صورت بسته ای می خرید دقت كنید كه آنها در كنار هم فشرده شده نباشند. هرچه فشردگی توت فرنگیها بیشتر باشد بافت آنها بیشتر دچار آسیب شده و برای فساد مستعدتر می شوند. معمولا فصل توت فرنگی اواخر بهار و اوایل تابستان است به همین دلیل سعی كنید با اینكه در سایر فصول هم توت فرنگی در بازار موجود است بیشتر آن را به صورت تازه و در همین فصل بخرید و مصرف كنید.
اگر به دلیل مواد مغذی توت فرنگی مایل هستید از آن در تغذیه خانوار استفاده كنید به خاطر داشته باشید كه مهمترین ماده مغذی این میوه بهاری یعنی آنتوسیانینها در صورت فرآوری یا بسته بندی از بین می رود. شما باید توت فرنگی تازه را بخرید. پس از شستشو به صورت غوطه ور كردن آن در آب و جدا كردن برگها آن را مصرف كنید. تا ارزش غذایی آن حفظ شود.
فسادپذیری توت فرنگی بسیار بالاست. به همین دلیل مراقبت از آن هنگام برداشت و حمل محصول به بازار مهم است. معمولا برای نگهداری توت فرنگی به مدت طولانی از فریز كردن آن استفاده می شود. حفظ قسمت برگی از له شدن توت فرنگی جلوگیری می كند. بهتر است تمام توت فرنگیهای له شده یا آسیب دیده را جدا كنید زیرا باعث سرایت فساد به دانه های تازه می شود.
پاشیدن مقداری آبلیمو بر توت فرنگیهای بدون لک ضمن اینكه رنگ قرمز آنها را براقتر وآن را زیباتر می كند با خاصیت نگهدارندگی ویتامین ث طول مدت نگهداری توت فرنگی را افزایش می دهد.
اگر می خواهید توت فرنگی را در یخچال برای چند روز نگهداری كنید بهتر است آنها را در یك بشقاب تخت كنار هم بچینید و روی آن را با سرپوش بپوشانید. البته باید قبل از انجام این كار آنها را شسته باشید و توت فرنگیهای خراب را جدا كرده باشید.
مونا- مدیر گفتگوی لاک پشتی
- تشکر : 98
» عکاسی از گلهای بهاری
» نحوه شستن درست توت فرنگی
» روشی اعجاب انگیز برای خستگی چشم
» نخود فرنگی سبز کنسروی برای تغذیه ماهی