تبعات مرگ ببر وارداتی
تبعات مرگ ببر وارداتی
ببرها در واقع مهمانان ناخواندهای بودند که بی موقع به خانه ما آمدند / دکتر مجید خرازیان مقدم، دامپزشک و معاون دفتر محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست : آنچه مسلم است این بیماری منشأ باکتریایی دارد / باغوحش ارم 72 ساعت تعطیل شده / محمد باقر صدوق : به احتمال 60 درصد این بیماری مشمشه است...
حکیم مهر - مسئله مرگ یکی از ببرهای سیبری در باغوحش آنقدر مهم بود که محمد باقر صدوق معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیطزیست را وادار کرد تا جهت روشن شدن ابعاد مختلف این موضوع خبرنگاران را به یک نشست خبری در همین زمینه به پارک پردیسان دعوت کند.
محمد باقر صدوق در مورد علت مرگ ببر نر سیبری که قرار بود احیاکننده نژاد ببر مازندران در ایران باشد با بیان اینکه اصلا قرار نبود ببرهای سیبری در زمان اعلام شده به ایران آورده شوند، افزود: روسها تنها درباره تبادل ببر با پلنگ ایرانی با ما گفتگو کرده بودند و در مورد زمان آن قرار بود با توافق طرفین باشد.
او افزود: اما روسها طی یک اقدام غیرمنتظره ببرها را به ایران آوردند و برای همین میانکاله که قرار بود محلی برای احیای نسل ببر مازندران باشد، مهیا نبود.
صدوق ادامه داد: ببرها در واقع مهمانان ناخواندهای بودند که بی موقع به خانه ما آمدند. برای همین ما مجبور شدیم آنها را موقتاً به باغوحش ارم انتقال دهیم.
دکتر مجید خرازیان مقدم، دامپزشک و معاون دفتر محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست نیز در مورد وضعیت سلامتی ببرها گفت: حدود یک ماه پیش علائمی مبنی بر اسهال در ببرها مشاهده شد که دامپزشکان از دفتر محیط طبیعی سازمان حفاظت محیطزیست عازم باغوحش شدند و این بیماری درمان شد.
او افزود: 10 روز پس از درمان شدن بیماری اسهال ببرها علائمی دال بر زخم پوستی، اشکال تنفسی و ریزش آب از بینی ببرها مشاهده شد و به تدریج قوای جسمی ببرها تحلیل رفت به طوری که سرانجام ببر نر بر اثر ضعف قوای جسمی پنجشنبه جان باخت.
این دامپزشک که نماینده سازمان حفاظت محیط زیست در شورای مرکزی نظام دامپزشکی هم هست درباره علت بیماری این ببرها گفت: در حال حاضر نمیتوان به قطعیت گفت که این بیماری چه بوده است ولی آنچه مسلم است این بیماری منشأ باکتریایی دارد که علائم وجود زخمهای پوستی، علائم تنفسی و ترشحات بینی است. مقدم ادامه داد: آزمایشگاه معتمد قول داده است تا 72 ساعت آینده عامل این بیماری را به ما اعلام کند.
او در پاسخ به سوال خبرنگاری در رابطه با اینکه آیا بیماری مشمشه است، گفت: هنوز مشخص نیست که این بیماری مشمشه است یا خیر و باید منتظر جواب آزمایشگاه باشیم.
مقدم در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه چرا اگر بیماری مشمشه نیست، باغوحش ارم 72 ساعت تعطیل شده است، گفت: این اقدام باغوحش مربوط به پروتکلی است که سازمان دامپزشکی آن را در مواقعی که بیماری باکتریایی خطرناکی که امکان شیوع آن وجود دارد اعمال میکند.
او در مورد علت مرگ شیرهای باغوحش ارم نیز گفت: مرگ شیرها بر اثر پیری بوده و هیچ ربطی به بیماری مشمشه یا بیماری ببرها ندارد.
مقدم در پاسخ به اینکه آیا ببرهای وارداتی دارای گواهینامه سلامتی بودهاند گفت: تمام آنچه که برای ورود یک گونه از لحاظ سازمان دامپزشکی لازم است در مورد ببرها انجام شده است.
محمد باقر صدوق در ادامه این جلسه با بیان اینکه به احتمال 60 درصد این بیماری همان مشمشه است، افزود: اگر این بیماری مشمشه باشد باید سایر حیواناتی را که علائمی از این بیماری را نشان میدهند نیز کشته شوند و آنها را دفن کنیم.
شاید این نشست خبری، جنبه خبری چندان پررنگی نداشت اما حاشیههای جالبی داشت به طوری که محمد باقر صدوق، معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیطزیست با انتقاد از عملکرد سازمان محیطزیست در اختصاص ندادن بودجه کافی به پروژه احیای ببر مازندران گفت: تاکنون هیچ پولی برای پروژه احیای ببر سیبری اختصاص داده نشده است و تنها ما یک 80 میلیون تومان را در میانکاله یعنی مکانی که قرار بود برای احیای ببر سیبری در نظر گرفته شود صرف تعمیر پاسگاه محیطزیستی کردهایم.
سوالات متعدد خبرنگاران در مورد عدم مدیریت درست پروژه احیای ببر سیبری محمد باقر صدوق را به واکنش وا داشت به طوری که با عصبانیت گفت: من مسئول مرگ ببر سیبری هستم و هیچ کس دیگری مسئول نیست.
صدوق در پاسخ به این سوال که با مرگ این ببر دو ساله سیبریایی تکلیف این همه هزینه صرف شده چه میشود،گفت: ما هیچ هزینه ی نکردیم و تمام هزینه نگهداری ببرها در این مدت بر عهده مدیریت باغ وحش ارم بوده است.
او ادامه داد: تمام تلاشهای ما برای احیای میانکاله بود تا به واسطه آن بتوانیم ببرها را به آنجا انتقال دهیم و در واقع با یک تیر دو نشان بزنیم، یکی احیای میانکاله و دوم احیای نسل دوباره ببر مازندران. او ادامه داد: اما متاسفانه هیچ پولی به این پروژه اختصاص پیدا نکرد و تنها یک میلیون و ششصد هزار دلار اعتبار گرفتیم تا میانکاله را احیا کنیم.
صدوق همچنین گفت: قرار است چهار قلاده ببر دیگر از روسیه به ایران منتقل شود البته روسیه گفته است که این ببرها را در ازای پلنگ به ایران میدهد، ولی ایران هنوز قبول نکرده است.
در گفتههای محمد باقر صدوق، معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست، دکتر مجید خرازیان مقدم، دامپزشک و معاون دفتر محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست و هوشنگ ضیایی،مشاور سازمان حفاظت محیط زیست تناقضات زیادی مشاهده می شد،از آن جمله هنگامی که دکتر مقدم میگوید هنوز هیچ نشانی از بیماری مشمشه در شیرها مشاهده نشده است و آنها در اثر مرگ طبیعی جان خود را از دست داده اند، ضیایی و صدوق میگویند به احتمال 60 درصد این بیماری، مشمشه است و علائم آن در شیرهای مرده نیز مشاهده شده است.
از سوی دیگر ضیایی میگوید: چون ما طی این چند روز به طور مداوم با ببرها در تماس بودهایم اکنون تحت مراقبتهای بهداشتی ویژه هستیم و "کوتریموکسازول" که "آنتی بیوتیک"، است مصرف میکنیم تا از مبتلا شدن به مشمشه که برای انسان مرگآور است درامان باشیم.
اقدام دیگر سوال برانگیز سازمان حفاظت محیط زیست خارج کردن لاشه ببر نر مرده از باغ وحش است به طوری که کارشناسان میگویند با توجه به اینکه هنوز نوع بیماری ببرهای باغ وحش ارم مشخص نیست نباید این لاشه از باغوحش خارج میشد زیرا اگر وجود بیماری مشمشه تایید شود،این لاشه مرده خود میتواند به عنوان یک ناقل خطرناک مشمشه حیات سایر حیوانات و انسانهایی که با آن در تماس بودهاند را تهدید کند. بنابراین در صورت محرز شدن بیماری مشمشه،لاشه این ببر باید در عمق دو متری خاک ،تحت شرایط خاص بهداشتی دفن شود.
MohammadRN- مدیرکل گفتگوی لاک پشتی
-
تشکر : 144
رد: تبعات مرگ ببر وارداتی
حکیم مهر - مدیر باغ وحش پارک ارم تهران اعلام کرد: ببر وارداتی پیش از آنکه به بیماری «مشمشه» مبتلا شود «ایدز گربهسانان» داشته است.
امیر الهامی با انتقاد از سازمان محیط زیست مبنی بر اینکه محیط زیست تمام تقصیرها درباره مرگ ببر سیبری را متوجه باغ وحش کرده است، گفت: در جلسه روز گذشته سازمان محیط زیست، دامپزشکی و باغ وحش تهران از سوی محیط زیست به ما اعلام شد تا صحبتی نداشته باشیم در حالی که سازمان محیط زیست در گفتوگو با رسانهها تمام مسئولیت مرگ ببر را بر عهده باغ وحش گذاشت.
وی در ادامه افزود: در حالی که ما همچنان اعلام میکنیم ببری که مستقیما از روسیه به تهران و باغ وحش پارک ارم منتقل شد هیچگونه شناسنامه سلامتی نداشت و تنها ۳ برگه به همراه داشت که یک صفحه انگلیسی و ۲ صفحه روسی بود و اطلاعات ظاهری ببر، سن ببر و واکسنی که به آن زده شده بود اعلام شد.
مدیر باغ وحش پارک ارم تهران گفت: واکسنی که به ببر سیبری زده بودند واکسن سه گانه گربهسانان (تریکت) بود که یک واکسن کاملا عادی است و به تمام گربهسانان میزنند. غیر از این مورد هیچ اطلاعاتی درباره آزمایشهایی که روی این ببر انجام شده باشد اعلام نشد و مشخص نیست اصلا سلامت این ببر پیش از ورود به کشور تأیید شده یا خیر.
الهامی تأکید کرد: برای انتقال هر حیوانی به باغ وحش باید حیوان حداقل چند روز در قرنطینه بماند تا مورد آزمایش و بررسی قرار گیرد که مبتلا به بیماری خاصی نباشد اما سازمان محیط زیست ببر سیبری را بدون هیچ قرنطینهای مستقیم به باغ وحش منتقل کرد.
وی در ادامه افزود: ما تمام تلاشمان را برای سلامتی حیوانات در باغ وحش انجام میدهیم به طوری که برای نگهداری این ببرها که قرار بود تنها ۲ تا ۳ماه در باغ وحش بمانند حتی فضای نگهداری شیرهای باغ وحش را نیز به آنها اختصاص دادیم اما سازمان محیط زیست به جای قدردانی ما را متهم کرد.
مدیر باغ وحش پارک ارم تهران درباره علت مرگ ببر سیبری که توسط سازمان محیط زیست به احتمال ۶۰ درصد بیماری مشمشه اعلام شد، گفت: روزی که ببر سیبری در پارک ارم جان داد دامپزشکان ببر را مورد آزمایش قرار دادند و اعلام کردند که این ببر، ضعف ایمنی بدنی داشته است و ممکن بوده به هر نوع بیماری مبتلا شود.
الهامی ادامه داد: بر اساس آزمایشها ببر سیبری پیش از آنکه به بیماری مشمشه مبتلا شده باشد FIV مثبت یا ایدز گربهسانان داشته است این در حالی است که هیچ کدام از حیوانات باغ وحش پارک ارم مبتلا به ایدز گربهسانان نیستند و مشخص است که پیش از انتقال به باغ وحش به این بیماری مبتلا بوده است.
وی در ادامه افزود: طی روزهای اخیر شیرهای باغ وحش را نیز تست ایدز گرفتهایم که هیچ کدام از انها خوشبختانه به این بیماری مبتلا نیستند.
مدیر باغ وحش پارک ارم تهران با بیان اینکه در حال حاضر شیرهای باغ وحش مبتلا به بیماری مشمشه هستند، گفت: آنها میگویند شیرهای باغ وحش هم "مشمشه " دارند پس چرا این بیماری شیرها را از از پا درنیاورده است؟ مشخص است که ببر سیبری چون مبتلا به بیماری ایدز بوده و ضعف ایمنی بدن داشته با هر بیماری از پای درمیآمده است.
الهامی درباره نوع خوراک ببرها نیز گفت: این ببرها دستور غذایی و دارویی داشتند که توسط خود سازمان محیط زیست به باغ وحش دیکته میشد.
وی در ادامه افزود: قرار بود سازمان محیط زیست ۲ نفر کارشناس را مرتب برای بازدید وضعیت این ببرها بفرستند که آنها به صورت پراکنده به این ببرها سر میزدند و نظارتهای خود سازمان محیط زیست در زمینه وضعیت ببرها و سلامت آنها ضعیف بوده است.
سازمان محیط زیست ۸ ماه پیش دو قلاده ببر سیبری را به منظور احیای ببر مازندران از روسیه وارد کشور کرد که پنجشنبه هفته گذشته ببر نر وارداتی در باغ وحش پارک ارم جان داد. قرار بود ۵ میلیارد تومان برای پروژه احیای ببر مازندران هزینه شود.
مسئولان محیط زیست علت مرگ این ببر را ابتلا به بیماری "مشمشه " اعلام کردهاند که یک بیماری کشنده مشترک بین انسان و حیوان است. به گفته مسئولان محیط زیست شیرهای باغ وحش پارک ارم نیز مبتلا به این بیماری هستند و حتی مسئولان مرتبط با لاشه این حیوان نیز مورد آزمایش قرار گرفتهاند.
MohammadRN- مدیرکل گفتگوی لاک پشتی
-
تشکر : 144
رد: تبعات مرگ ببر وارداتی
حکیم مهر - ناگفتههای مرگ ببر سیبری / دکتر مجید خرازیان مقدم : دامپزشک و معاون دفتر تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست
بررسیهای انجام شده بر روی DNA نمونههای پوست ببر مازندران که در موزههای مختلف نگهداری میشود نشان داد که ببر ایرانی با ببر آمور (ببر سیبری) از نظر ژنتیکی تفاوت چندانی ندارد از این رو وقتی وزیر محیط زیست روسیه که در راس هیاتی با مسوولان سازمان حفاظت محیط زیست ایران ملاقات کرد خواستار دریافت دو قلاده پلنگ ایرانی و احیای نسل این حیوان در کشور روسیه شد، مسوولان ایرانی که مدتها به دنبال گرفتن ببر مازندران بودند به شرط تحویل دو قلاده ببر توسط روسیه موافقت کردند دو پلنگ ایرانی را به این کشور بفرستند.
شواهد حاکیست آخرین ببر ایران در پارک ملی گلستان در سال 1337 شکار شد و پس از آن دیگر خبری از ببر در ایران نبود. اما پیش از این ببر ایرانی در منطقه مازندران و در جنگلهای هیرکانی (جنگلهای مازندران و گیلان تا منطقه سرخس) پراکندگی داشته و جمعیت آن بسیار زیاد بوده است به شکلی که ظل السطان در کتاب تاریخ مسعودی مینویسد در برنامه شکاری که در میانکاله داشتم 35 ببر شکار کردم.
صندوق کوچک تسهیلات جهانی محیط زیست (جف) یک میلیون و 600 هزار دلار برای احیای نسل ببر ایرانی اعتبار تخصیص داد و در کنفرانس ببرها هم قرار شد تجهیزات و کمک مالی به ایران ارسال شود. از سوی دیگر اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) نیز اعلام کرد که ببر سیبری با ببر مازندران یکی است.
تا کنون تمام هزینههای نگهداری ببر سیبری توسط باغ وحش تهران تامین میشد، و 80 میلیون تومان از اعتبارات معاونت طبیعی جهت بازسازی دو پاسگاه میانکاله اختصاص یافت که این پروژه اجرا شده است. از سوی دیگر ۱۲ میلیون تومان نیز برای نقشه قفس ببرها از سوی معاونت طبیعی اختصاص داده شد که طراحی این امر انجام شده و هم اکنون جهت اجرا در استان مازندران به دنبال پیمانکار هستیم.
سازمان محیط زیست قرار بود از باغ وحش پارک ارم تنها به عنوان یک زیستگاه موقتی یک تا 2 ماهه استفاده کند و زیستگاه انتقال ببرها به پناهگاه حیات وحش میانکاله باشد اما این یک ماه و 2 ماه تبدیل به 4 ماه، 6 ماه و در نهایت 8 ماه شد که بالاخره هم این "ببر نر سیبری" مرد.
از همان ابتدا نباید ببرها را به باغ وحش تهران می فرستادیم، اما چارهای نداشتیم. از سوی دیگر مطالعه و آمادگی لازم نیز در این خصوص وجود نداشته است.
هنوز عامل بیماری ببر نر سیبری در باغ وحش تهران به طور صد در صد مشخص نشده است اما اینکه عنوان می شود ببرها شناسنامه سلامت نداشتند کذب محض است و تمامی مراحل و مکاتبات لازم از طریق سازمان دامپزشکی ایران با مرجع روسیه صورت گرفته و طرف روس نیز تمام مدارک مورد نیاز در خصوص سلامت ببرهای روسی را برای ما ارسال کرده است.
حدود یک ماه قبل علایمی دال بر اسهال در ببرهای اسهال در باغ وحش تهران مشاهده شد که بلافاصله دامپزشکان دفتر حیات وحش و آبزیان به همراه متخصصان عازم باغ وحش تهران شدند و در آن برهه اسهال ببرها درمان شد. حدود 10 روز قبل هم علایم زخم پوستی و مشکلات تنفسی و ترشح از بینی ببر نر نیز به ما اعلام شد که نهایتا با وجود تمهیدات پیشبینی شده به دلیل ضعف عمومی ببر نر سیبری در باغ وحش تهران مرد.
نمونهبرداریهای لازم در این خصوص انجام شده تا دلیل مرگ به طور قطعی مشخص شود و احتمالا علت مرگ ببر سیبری عامل باکتریایی بوده که نوع آن هنوز مشخص نیست و مسوولان دامپزشکی به صورت صد در صد نتوانستهاند علت مرگ این ببر را مشخص کنند. در عین حال به نظر میرسد با تکمیل شدن تحقیقات حداکثر تا پایان هفته علت مرگ ببر سیبری اعلام میشود.
روسها هنوز از این موضوع اطلاع ندارند و طبق آخرین مکاتبات صورت گرفته با آنها دو نوع آنتی بیوتیک را برای مقابله با بیماری مذکور توصیه کردهاند.
به نظر من 3 یا 4 نوع باکتری میتواند عامل این مرگ باشد که مشمشه یکی از آنهاست. اما به طور قطع در این خصوص باید منتظر نتایج نهایی آزمایشات ماند. امیدوارم که بیماری شایع شده در باغ وحش تهران مشمشه نباشد چون متاسفانه بیماری مشمشه بیماری خاصی است که هیچ درمانی ندارد و از راه خوراکی آمده و پس از ورود به دستگاه گوارش مجاری تنفسی را تحت تاثیر قرار میدهد که برای انسان نیز بسیار خطرناک است
اما اینکه گفته می شود پارک ارم باید قرنطینه شود باید بگویم که سازمان دامپزشکی بر اساس پروتکل مشمشهای که دارد اگر محلی را مشکوک به این بیماری بداند فورا آنجا را قرنطینه کرده و تمامی حیواناتی که تست آنها مثبت باشد معدوم و آنهایی که منفی باشد از محل منتقل می شوند.
در باره وضعیت بهداشتی باغ وحش تهران هم اگر نمی توان به باغ وحش ارم نمره 20 داد اما در کشور ما یکی از باغ وحشهایی است که از نظر بهداشتی وضعیت مطلوبی دارد.
عده ای معتقدند که این کار باید توسط خود مازندرانی ها انجام می شد ، برای احیای نسل ببر مازندران نیاز به یک پروژه 10 ساله است که باید دامداران را از منطقه خارج کرد و آنهایی که به زور اراضی را از میانکاله تصاحب کردند خلع ید شوند.
MohammadRN- مدیرکل گفتگوی لاک پشتی
-
تشکر : 144
رد: تبعات مرگ ببر وارداتی
حکیم مهر - مشاور معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست از مساعد بودن حال ببر ماده سیبری در باغ وحش تهران خبر داد.
مهندس هوشنگ ضیایی افزود: هنوز نتیجه قطعی آزمایشات در خصوص علت مرگ ببر نر سیبری در باغ وحش تهران اعلام نشده است.
وی گفت: امروز دامپزشکان تیم اعزامی محیط زیست به باغ وحش تهران نمونه خون ببر ماده را گرفتند تا برای انجام آزمایشات لازم به آزمایشگاه ارسال شود.
مشاور معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به این که همچنان باغ وحش تهران توسط سازمان دامپزشکی پلمپ است، در خصوص احتمال داشتن FIV توسط ببرهای ارسالی از روسیه گفت: با توجه به اینکه تعدادی از شیرهای باغ وحش تهران نیز به دلیل بیماری مشابهی تلف شدهاند و قفسهای شیرها و ببرها جداگانه است، لذا احتمال FIV در مرگ ببر نر سیبری منتفی است و به نظر میرسد بیماری همهگیری در باغ وحش تهران شایع شده است.
دکتر خرازیان مقدم ، دامپزشک و معاون دفتر تنوعزیستی سازمان حفاظت محیط زیست نیز با تاکید بر این که عامل مرگ ببر نر سیبری یک عامل باکتریایی است و هیچ ارتباطی به مثبت یا منفی بودن FIV در این حیوان ندارد به ایسنا گفت: نتایج آزمایشات و علت مرگ این حیوان بین روزهای دوشنبه تا سهشنبه اعلام میشود.
وی با اشاره به این که نتایج آزمایشات با احتمال 80 درصد اعلام میشود، افزود: پس از مشخص شدن علت مرگ ببر نر سیبری، سازمان دامپزشکی برای تایید صحت آزمایشات نتایج را به آزمایشگاه مرجعی ارسال میکند که پس از اعلام نهایی این آزمایشگاه، علت قطعی مرگ ببر نر سیبری مشخص خواهد شد.
معاون دفتر تنوعزیستی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به این که FIV به هیچ وجه نمیتواند عامل مرگ ببر سیبری باشد افزود: FIV در اصل ضعف سیستم ایمنی بدن گربهسان است و به هیچ عنوان نمیتواند عامل اصلی مرگ باشد.
وی در خصوص برخی اظهارات در زمینه عدم قرنطینه ببرهای سیبری پیش از ورود به باغ وحش تهران گفت: این حیوانات طی 8 ماه و یک هفتهای که در باغ وحش بودند عملا در قرنطینه بودند و علایم اولیه بیماری 29 آذرماه سال جاری در این حیوانات دیده شد.
MohammadRN- مدیرکل گفتگوی لاک پشتی
-
تشکر : 144
رد: تبعات مرگ ببر وارداتی
حکیم مهر - یک نماینده مجلس شورای اسلامی از بررسی موضوع علت مرگ ببر سیبری در فراکسیون محیط زیست مجلس خبر داد.
انوشیروان محسنی بندپیدرباره مرگ ببر نر سیبری در باغ وحش پارک ارم گفت: علت مرگ هنوز مشخص نیست اما این مسئله باید مورد بررسی قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه دریافت ببر از روسیه به راحتی صورت نگرفته است، گفت: این مسئله از سوی مجلس شورای اسلامی نیز پیگیری میشود.
این نماینده مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: فراکسیون محیط زیست مجلس امروز جلسهای در این باره خواهد داشت و گزارشی در این زمینه تهیه میشود.
وی افزود: در صورتی که لازم باشد از مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست نیز میخواهیم تا برای توضیحات بیشتر در جلسه شرکت کنند.
MohammadRN- مدیرکل گفتگوی لاک پشتی
-
تشکر : 144
» واکنش روسها به تلف شدن ببر وارداتی به ایران!
» سهلانگاری دلیل اصلی مرگ ببر وارداتی است
» جامعه دامپزشکان ایران : مرگ ببر وارداتی باعث هتک حرمت کشورمان شده است!
» مجادله تلویزیونی دکتر محبی و ضیایی در شبکه خبر بر سر مرگ ببر وارداتی