بامبو (نی خیزران)
بامبو (نی خیزران)
بامبو که در زبان فارسی به نی خیزران شهرت دارد،گیاهی است که در دامنه کوهها و تپههایی که دارای رطوبت 65 تا 90 درصد باشد روئیده یا کشت میشود. میزان رطوبت، حرارت موجود در منطقه و نوع خاک، تعیینکننده کیفیت و مرغوبیت بامبو است و هر چه میزان رطوبت و حرارت بیشترباشد، کیفیت محصول بهتر خواهد بود.
میگویند که بامبو شانس میآورد، اماباید تعداد آن فرد باشد! برای شانس آوردن باید تعداد بامبوهایی که در خانه نگهداری میکنید سه،پنج و... به هر حال فرد باشد در غیر این صورت بدشانسی میآورد. شاید همین خرافه که (در ایران نسبت به بعضی کشورهای آسیای شرقی سابقه کوتاهتری دارد) یکی از عوامل رونق بازار فروش این نوع گیاه خاص باشد. البته باید گفت که این خرافه در بعضی از کشورها ریشههای کهنی دارد!
راستی چرا این بامبو، خوش یمن است؟
بامبو به خودی خود گیاهی شگفت انگیز و دارای انرژی صلح آمیز و خردمندانه است. این گیاه به ما می آموزد که چگونه انعطاف پذیر و در درون باز و آزاد باشیم تا روح ما بتواند آزادانه در درونمان حرکت کرده و وجود ما را درمان کند.
به طور کلی، دلیل اصلی اینکه این گیاه خوش یمن دانسته میشود این است که این گیاه میتواند با قرار گرفتن در شرایط مناسب، هر پنج عنصر اصلی فنگ شویی آب، آتش، خاک، چوب و فلز را در محیط زیست خود وارد کند. به این ترتیب که:
• چوب: خود گیاه
• خاک: زمینی که گیاه از آن میروید
• آب: آبی که گیاه با کمک آن رشد میکند
• آتش: روبان قرمز یکه به نشانه آتش به گیاه یا به ظرف آن بسته میشود.
• فلز: اگر ظرفی که بامبو در آن قرار میگیرد شیشه ای باشد، در دسته عنصر فلز قرار میگیرد. اگر گلدان از جنسی چون سفال یا سرامیک باشد، معمولا سکه یا تصویری فلزی به همراه دارد.
تعداد ساقه های گیاه بامبو نیز بسیار مهم است و هر تعداد ساقه معنای متفاوتی دارد:
• ۳ برای خوشبختی
• ۵ برای سلامتی
• ۲ برای عشق و ازدواج
• ۸ برای ثروت و فراوانی
• ۹ نیز که عددی خوش یمن محسوب شده و عددی برای خوشبختی و شانس در همه امور زندگی است
گیاه بامبو که تاکنون بیش از 662 نوع آن شناخته شده دارای قطر و ضخامتهای متفاوت است و در حال حاضر بهترین نوع بامبو در ژاپن، چین و بهطور کلی کشورهای شرق آسیا و هند روئیده و کشت میشود. در ایران میتوان لیالستان لاهیجان، علیآباد (در فاصله سختسر و تنکابن)، قاسمآباد رودسرو تقریبا بیشتر نقاط شمال کشور را از مساعدترین مناطق رویش بامبو به حساب آورد.
بامبو از چهار قسمت سطح داخلی (دارای پوشش نرم)، دیافراگم (متصلکننده بخشهای ساقه به یکدیگر) میانه و پوشش رویه که بسیارسخت ودیرشکن است تشکیل شده و دیافراگم کاملا فشرده بوده و آب در آن نفوذنمیکند.
البته بامبوهایی که در گلفروشیها برای مصارف زینتی به فروش میرسند از انواع داخلی آن نیستند بلکه نوع خاصی از بامبوهستند که به «لاکی بامبو» شهرت دارند. نام علمی این نوع بامبو «دراسینا» است.
چند نکته درمورد نگهداری از بامبو :
چرا برگهای گیاه زرد میشوند؟
دو عامل اصلی زرد شدن برگ بامبو از این قرارند:
۱) نور مستقیم بیش از حد
۲) آب لوله کشی مورد استفاده برای گیاه بیش از حد نمک یا فلوراید دارد.
در روش نگهداری بامبو در آب نباید تمام ساقه را در آب قرارداد ، بلکه باید فقط 3 تا 5 بند پايین آن در آب باشد . اگر تمام ساقه داخل آب قرار گیرد ، ريشه تمام سطح ساقه را مي پوشاند و اين از زيبايي گياه مي كاهد.
براي نگهداری بامبو در آب معمولی ابتدا می باید حدود دو ساعت آب را کنار بگذاريد تا کلر آن كاملاّ از بین برود ، زیرا کلر آب باعث زرد شدن گیاهان سبز می شود . پس از گذشت مدت زمان ياد شده بامبو را در آن قرار دهيد .
لازم به يادآوريست که هر 15 الی 20 روز یک بار بايد آب گياه بامبو را عوض كرد . بامبو ، املاح موجود در آب را جذب و به اين ترتيب رشد می کند . با تعویض آب ، املاح مورد نیاز در اختیار گياه قرار مي گيرد و در نتيجه ، رشد سريع تر را شاهد خواهيد بود.
یاد آور می شویم هرگز نبايد از آب معدنی براي نگهداري بامبو استفاده شود ، زيرا آب معدنی دارای فلوئر است و وجود این ماده باعث زرد شدن گیاهان سبز می شود .
بامبو ، گیاهی است که هم از طریق ریشه و هم از طریق برگ تغذيه مي كند . با پاشيدن آب روی آن در واقع شما به دو روش ، مواد غذايي را به گياه تزريق كرده ايد ؛ البته اگر مي خواهيد گياه شما رشد بهتري داشته باشد ، مي توانيد از قطره هاي تقويتي يا اسپري تغذيه استفاده كنيد .
گياه بامبو نیاز به نور مستقیم خورشید ندارد . اين گياه كاملا آپارتمانی است و بهترین نور برای آن نوري است كه در فاصله ي حدود 3 متر از پنجره ای که جلوي آن پرده کشیده شده مي باشد . بامبو با شرايط آب و هوايي ثابت ، سازگار است . از اين رو از نگهداری بامبو مقابل باد کولر ، نزدیک بخاری یا شومینه و یا جلو دري که بعضی اوقات نسیمی از لاي آن مي وزد ، خود داري كنيد و همچنين از جا به جا کردن آن بپرهيزيد ، چرا كه این گیاه بعد از مدتی به مکانی که در آن قرار دارد عادت می کند و جا به جايي ممکن است ضربه ي جبران ناپذیری به گیاه وارد کند و باعث زرد شدن برگ هاي آن شود.
تعویض گلدان بامبو چگونه است؟
بامبو نیز مانند هر گیاه خانگی گلدانی دیگر میتواند به گلدانی در حدود ۵ سانتیمتر بزرگتر از گلدان اولیه منتقل شود یا به طور دائم در مخلوطی از ماسه و خاک که به خوبی زهکشی شود (آب اضافه آن خارج شود) کاشته شود. برای جلوگیری از پوسیدگی ریشه، باید در بین هر دو آبیاری ، خاک گیاه را بررسی کنید و درصورتی که سطح روی آن خشک شده باشد، آنرا آبیاری نمایید
بامبوها گیاهان بسیار حساسی هستند و در صورت کوچک ترین تماسی با موادشیمیایی مثلا مواد شوینده، نگهداری در هوای گرم، عدم تعویض آب، قرار گرفتن در مجاورت نور زیاد و گاهی بیماری، کم کم زرد می شوند و از بین می روند. به همین دلیل ظرف یا گلدانی که در آن نگهداری می شود باید ماهی یک بار شسته شود و قبل از آنکه گیاه در آن قرار گیرد، کاملا خشک شود.
Salma- دوست گفتگوی لاک پشتی
- تشکر : 1
رد: بامبو (نی خیزران)
بامبوهای من که خیلی وقته برگ های زرد درمیارن!نه خراب میشن کامل.نه سالم.جلوی نور مستقیم بودن یه مدت
شیوا- مدیر گفتگوی لاک پشتی
- تشکر : 31
رد: بامبو (نی خیزران)
من فهمیدم مشکل اب گلدان داره
من اصلا ابش را به این زودی عوض نمیکردم
آبش را هم نمیگذاشتم مدتی بمونه
در تابستان هم روبروی باد کولر قرار گرفت
و اینکه جاش را دائم عوض میکنم
یعنی میچرخونم که هی به سمت نور خودش را بکشه و صاف تر بشه
سعی میکنم اینهایی را که گفتین بیشتر رعایت کنم
کاش در مورد اینکه چطور بصورت پیچی در میارنش
و اینکه چطوری باید ساقه را ببریم و ساقه جدید ازش بگیریم هم توضیح داده میشد
بی نهایت ممنونم سلما خانم گل
Sahra- دوست گفتگوی لاک پشتی
- تشکر : 2
رد: بامبو (نی خیزران)
mahsah- کاربر تازه وارد لاک پشتی
- تشکر : 0
رد: بامبو (نی خیزران)
خورشید- حامی حیوانات لاک پشتی
- تشکر : 21
رد: بامبو (نی خیزران)
کیمیا- دوست گفتگوی لاک پشتی
- تشکر : 37