بازار تبريز در يونسكو ثبت شد
بازار تبريز در يونسكو ثبت شد
بازار تاريخي تبريز با طول يك كيلومتر به عنوان بزرگترين مجموعه به هم پيوسته و مسقف دنيا، در سي و چهارمين اجلاس كميته ميراث جهاني يونسكو كه در برزيل برگزار شد در فهرست ثبت جهاني يونسكو جاي گرفت.
بازار تاريخي تبريز كه طاقها و گنبدهاي مقرنس بلند آن، سازههاي آجري به هم پيوسته، آرايش مغازهها، كثرت تيمچهها، وجود انواع مشاغل و تعداد زيادي مدرسه و مسجد كه در كنار سراهاي بازرگاني قرار گرفتهاند، اين بازار را نمونهاي عالي از محيط تجارت و زندگي اسلامي و شرقي ساختهاست، در سال 1354 در فهرست آثار ملي ايران ثبت شد.
سبك معماري، كثرت سراها و تيمچهها و وجود تعدادي مدرسه و مسجد نيز به اين مجموعه اهميت و امتيازي خاص دادهاند. از تاريخ بناي اوليه مجموعه بازار تبريز اطلاعي در دست نيست اما اكثر مورخين و جغرافي نويسان و جهانگردان اسلامي و خارجي كه از قرن چهارم هجري تا عهد قاجار از تبريز ديدن كردهاند اسناد مهم و مدارك ارزندهاي را درباره بازار و وضع بازرگاني تبريز ارائه دادهاند. از مقدسي ـ ياقوت، ماركوپولو، ابن بطوطه، حمدالله مستوفي، كلاويخو، جان كارت رايت انگليسي، شاردن، جملي كاردي جهانگرد ايتاليايي و دهها سياح و مورخ ديگر مطالب جالب توجهي به جاي مانده كه دال بر اهميت مجموعه بازار در دورههاي مختلف بودهاست.
بازار تبريز با حدود يك ميليون مترمربع مساحت به شكلي كه 70 هكتار آن را حريم و 30 هكتار را عرصه تشكيل ميدهد، شايسته عنوان بزرگترين سازه سرپوشيده جهان است.
وي ميگويد: وجود 23 كاروانسرا، 22 دالان، 20 تيمچه، 28 مسجد، 8 مدرسه، 7 بازارچه، 5 حمام و يك زورخانه در اين مجموعه نشان از اهميت بازار تاريخي تبريز براي ساكنان شهر و فعالان در اين مجموعه دارد
ویکی پدیا :
بازار تبریز از بزرگترین بازارهای سرپوشیده جهان و یکی از شاهکارهای معماری ایرانی است. این بازار در سال ۱۱۹۳ هجری قمری بر اثر زلزله با خاک یکسان شد، اما طولی نکشید که به همت مردم شهر بازسازی شد.
بازار تبریز هم اکنون به طول یک کیلومتر بزرگترین مجموعه به هم پیوسته و مسقف دنیاست و در سال ۱۳۵۴ در فهرست آثار ملی ثبت شدهاست.
طاقها و گنبدهای مقرنس بلند آن، سازههای آجری به هم پیوسته، آرایش مغازهها، کثرت تیمچهها، وجود انواع مشاغل و تعداد زیادی مدرسه و مسجد که در کنار سراهای بازرگانی قرار گرفتهاند، این بازار را نمونهای عالی از محیط تجارت و زندگی اسلامی و شرقی ساختهاست. سبک معماری، کثرت سراها و تیمچهها و وجود تعدادی مدرسه و مسجد نیز به این مجموعه اهمیت و امتیازی خاص دادهاند. از تاریخ بنای اولیه مجموعه بازار تبریز اطلاعی در دست نیست لیکن اکثر مورخین و جغرافی نویسان و جهانگردان اسلامی و خارجی که از قرن چهارم هجری تا عهد قاجار از تبریز دیدن نمودهاند اسناد مهم و مدارک ارزندهای را درباره بازار و وضع بازرگانی تبریز ارائه دادهاند. از مقدسی ـ یاقوت، مارکوپولو، ابن بطوطه، حمدالله مستوفی، کلاویخو، جان کارت رایت انگلیسی، شاردن، جملی کاردی جهانگرد ایتالیایی و دهها سیاح و مورخ دیگر مطالب جالب توجهی به جای مانده که دال بر اهمیت مجموعه بازار در دورههای مختلف بودهاست. وجود مدارس و مساجد تاریخی مهم و معروفی چون مسجد جامع، مدرسه حاج صفرعلی، مدرسه صادقیه در این بازار نیز گواه بر پیشینه تاریخی این مجموعه بنا میباشد.
بازار کنونی تبریز مربوط به اواخر زندیه (یعنی بعد از زلزلهای که در سال ۱۱۹۳ هجری قمری روی داد) و عصر قاجار میباشد. در زمان عباس میرزا که تبریز ولیعهد نشین و دارالسلطنه گردید. سراها و تمیمچهها و بازارهای عالی تازهای احداث شد.
بازار تبریز با طاقها و گنبدهای بلند آجری شامل بازار امیر، بازار کفاشان، راسته بازار، بازار حلاجان، یمینی دوز بازار، راسته کهنه، بازار حاج محمد حسین، بازار مشیر، بازار دلاله زن بزرگ، بازارچه صفی، بازار امیر ابوالحسن سرای حاج رسول، سرای حاج میرزا علی نقی، تیمچه و سرای شیخ کاظم، تیمچه حاج صفرعلی، تیمچه و دالان میرزا شفیع، تیمچه ملک، ... که به اختصار چند اثر اشاره میشود.
بازار تیمچه امیر یکی از شاهکارهای جالب معماری و با شکوه ترین تیمچههای بازار تبریز به حساب میآید.
تیمچه حاج صفرعلی بنائی است معظم که بانی آن حاج صفرعلی خوئی بازرگان معروف معاصر فتحعلی شاه قاجار میباشد.
تیمچه مظفریه ـ تیمچه مظفریه نیز یکی از زیباترین بخشهای بازار است که حاج شیخ جعفر قزوینی تاجر سرشناس دوره ناصرالدین شاه آن در سال ۱۳۰۵ ساخته بود و به مناسبت حضور مظفر الدین میرزا ولیعهد وقت دراین تیمچه به نام مظفریه نامگذاری کرد
Developer Programmer- کاربر خوب لاک پشتی
- تشکر : 88
رد: بازار تبريز در يونسكو ثبت شد
من خيلي دوسش دارم.
هربار ميريم تبريز ميرم
ممنون
setareh- دوست گفتگوی لاک پشتی
- تشکر : 0
» بازار ماهی های آکواریومی
» گزارشي از بازار فروش حيوانات خارجي در سطح شهر
» ادامه تجارت پرندگان ایرانی در بازار اعراب