تاريخچه جالب موسيقي
تاريخچه جالب موسيقي
واقعیت آن است که هیچکس نسبت به کیفیت و چگونگی موسیقی اولیه انسان آگاهی کامل ندارد. درحقیقت حتی ما بدرستی نمی دانیم که مثلا" ارکستر زمان باخ با چه کیفیتی ساز میزده است. اما بسیاری از محققین موسیقی در این موضوع اشتراک نظر دارند که بشر اولیه ریتم را از حرکات بدن و طبیعت و ملودی را از تغییرات صدای خود و یا محیط کشف کرده است .
پس از کشف این دو موضوع انسان اولیه از آنها بعنوان ابزاری برای سحر و جادو استفاده می کرد . بتدریج بشر توانست اولین الگوی ریتمیک را شناسایی کند که همان میزان های دو ضربی با حالت مارش بود. این الگویی بود که از راه رفتن اقتباس شده بود و کمی بعد الگوی پیچیده تری بنام سه ضربی که همان والس است، بکار برده شد.
بتدریج شناخت بشر نسبت به ملودی نیز بیشتر شد . او فهمید که اگر در يك قطعه موسیقی نتی را تکرار کند در واقع به آن اهمیت داده است و به نوعی حالت مرکزیت موسیقی را پیدا می کند . او یاد گرفت که نت های بالاتر به خاطر فشاری که هنگام خواندن به خواننده وارد می کنند تاثیر گذار تر هستند تا نت های بم ، همچنین یاد گرفت که برخی پرش های ملودی (فاصله ها) به گوش خوشایند و برخی ناخوشایند هستند .
آنچه از موسیقی یونانی به دست ما رسیده است آن قدر ناچیز است که نمیتوان چگونگی آنرا به درستی مشخص کرد.
يوناني ها موسيقي پيچيده اي داشتند كه با پهلوي هم گذاشتن ريتم هاي مختلف كه كمي شبيه گام هاي امروزي بودند، ساخته شده بود. بعد از يوناني ها و رومي ها ( كه همان موسيقي يوناني را تقليد كرده اند)، اولين كليساهاي مسيحي، از مهمترين عوامل پيشرفت هنر موسيقي قلمداد شده اند. «سنت آمبروز» و «سنت گرگوري»، نوع خاصي از موسيقي را آغاز كردند كه به نام «سرود ساده» معروفست.
اين، يك نوع آوازي بود كه دسته جمعي مي خواندند و آهنگ ها به سبك يوناني تنظيم شده بود. كشيش هاي كليسا نيز طرز تصنيف موسيقي را فرا گرفتند و رواج دادند و روش جديد و امروزي نگارش موسيقي نيز از همين روش آنها پديد آمده است.
یونانیان معتقد بودند ، موسیقی حاوی کیفیتی اخلاقی است ؛ این اعتقاد ، احتمالا بدان معنی است که آنان از انواع گوناگون موسیقی حالات و مفاهیم ویژه ای را مراد میکردند.
آنها دستگاه های زیادی را میشناختند ( در حدود شصت مد داشتند) که آهنگ وترتیب فواصل متفاوتی داشته است. و هردستگاه کیفیتی داشته که احساس ویژه ای را تداعی میکرده است.
از نظر کیفی موسیقی یونانی بیشتر شبیه به موسیقی شرقی بود ( به همين دليله كه ما از شنيدن موسيقي يوناني لذت ميبريم )
پس پيشنهاد ميكنم موسيقي يوناني زياد گوش كنيد . نميدونم قوانين فروم اجازه ميده من لينك دانلود موسيقي بزارم يا خير ؟
از سازهای فلوت ، چنگ ( بربط ) ، شیپور و سازهای مختلف ضربی استفاده میکردند. گاه نوازنده فلوت با کفش های چوبی در جلو نوازندگان می ایستاد و ضرباهنگ را حفظ میکرد.
فلسفه فیثاغورثیان هم در پیشرفت موسیقی یونانیان در رابطه با فواصل هارمونی و گام فیثاغورثی کمک شایانی میکند.
pareparvaz51- کاربر خوب لاک پشتی
- تشکر : 0
رد: تاريخچه جالب موسيقي
تاریخ نویسان کشورهای اروپایی در تاریخ موسیقی خود معمولاً موسیقی باستانی یونان را با موسیقی کشورهای شرقی مانند ایران، سومر، بابل و مصر را در یک فصل بررسی کرده اند.
قرنها پس از شکل گیری اولیه موسیقی در نظر یونانی ها موسیقی بخشی از زندگی روزانه و ذکر خدایان آنها بود . شاید شنیده باشید که در یونان باستان برای خدایان تندیس هایی درست می کردند، در این میان هیچکدام از این تندیس ها در رده تندیس Apollo که خدای موسیقی بود و Orpheus که خدای چنگ بود ، نبودند .
در یونان باستان المپیاد های سالانه موسیقی برپا می شد که جنبه جهانی داشت و موسیقی آنقدر اهمیت داشت که یک نوازنده نی یا چنگ همرديف فرماندار یک شهر امروزی ما بود. امکان نداشت تئاتری بدون وجود موسیقی اجرا شود و جالب اينجاست که برای احترام گذاشتن به افراد مهم از کلمه ای به معنی ” شخصی با ذوق و هنر موسیقی“ استفاده می شد.
در یونان باستان المپیاد های سالانه موسیقی برپا می شد که جنبه جهانی داشت و موسیقی آنقدر اهمیت داشت که یک نوازنده نی یا چنگ همتراز فرماندار یک شهر امروزی ما بود. امکان نداشت تئاتری بدون وجود موسیقی اجرا شود و جالب است بدانید که برای احترام گذاشتن به افراد مهم از کلمه ای به معنی "شخصی با ذوق و هنر موسیقی" استفاده می شد.
اولین موسیقی شناخته شده بفرم آن چه که به موسیقی امروز ما نزدیک است به سال 585 قبل از میلاد (بیشتر از 2500 سال پیش) ثبت شده است. این موسیقی که 5 موومان دارد از صدای نی لبک و انسان درست شده بود و بیان کننده نبرد میان آپولو و اژدها بوده است. اگر این موسیقی را امروز گوش کنید خسته خواهید شد چون شامل تنها یک خط ملودی بوده و هارمونی نقشی در آن ندارد.
بايد گفت که موسیقی یونان، پایه و اساس موسیقی کلیسایی اروپا در قرون وسطی را نیز تشکیل می داد. به علاوه قانونمندی در موسیقی را یونانیان آغاز کردند و بنای علمی موسیقی اروپایی امروز نیز بستگی زیادی به تئوری موسیقی باستانی یونان دارد، اگر چه شیوه ای که بعد از دوره رنسانس (تجدید حیات ادبی و هنری) در آهنگسازی و اجرای موسیقی به وجود آمد با موسیقی باستانی یونان تفاوت بسیاری دارد.
به عقیده یونانیان، آپولون رب النوع هنرها بود و نُه الهه هنر به نام موز (Muse) دستیار او بودند. نام موزها به این شرح است:
کلیو (Clio) الهه تاریخ
پولیمنی (Polymnia) الهه معانی بیان
اورانی (Uranie) الهه اختر شناسی
تالی (Thalie) الهه کمدی
کالیوپ (Caliope) الهه شعر حماسی
اراتو (Erato) الهه اشعار ناپایدار
ملپومن (Melpomene) الله تراژدی
ترپسی کر (Terpsichore) الهه رقص
ای ترپ (uterpe) الهه موسیقی
واژه موزیک (که معرب آن موسیق است) از نام موز گرفته شده است. در افسانه ها نام ارفئوس و الیمپوس آمده است که مقام آنها را به الوهیت نیز رسانیده اند. در برابر آپولون که پشتیبان هنرهای والا بود یونانیها رب النوع دیگری به نام دیونیزوس (Dionisos ) داشتند.
دیونیزوس ( ديونيسوس) رب النوع شراب و عیش و نوش بود. جشن هایی که به مناسبت بزرگداشت دیونیزوس برپا می شد با موسیقی شاد و پایکوبی برگزار می شد. امروزه موسیقی آپولونی موسیقی والای هنری به شمار می رود و موسیقی دیئونیزی ( Dionisain ) منسوب به دیونیزوس موسیقی عیش و تفریح است .
دیتیرامب : سرودهای روحانی و رقص هایی بود که در بزرگداشت دیونیسوس اجرا میشد. دیتیرامب در اصل یک داستان پردازی بداهه بود که توسط سرخوان همسرایان خوانده میشد و یک برگردان که توسط همسرایان اجرا میشد.
دیتیرامب از معدودترین موارد بجا مانده از موسیقی یونانیان است.
در برخی افسانه ها پیدایش سازهای زهی را به هرمس خدای یونانی نسبت میدهند که از پوست لاک پشت و گاوی که از آپولون میدزدد ساخته است. او از روده گاو سیمهایی میسازد و دوشاخ گاو را بجای دستان لاک پشت میگزارد وبدین ترتیب جعبه ساز را فراهم میکند و سیمها را به شاخ میبندد.
pareparvaz51- کاربر خوب لاک پشتی
- تشکر : 0
رد: تاريخچه جالب موسيقي
یونان باستان مهد علم بود و موسیقی هم از این امر مستثنا نبود. فیثاغورث توانست ارتباط میان طول یک سیم مرتعش با فرکانس آنرا کشف کند که این نقطه شروع علم صدا شناسی بود.
به احتمال زیاد او اولین کسی بود که به رابطه میان یک نت و نت اکتاو بالاترش پی برد. او و مریدانش توانستد به اهمیت فاصله های چهارم و پنجم پی ببرند.
فیثاغورت توانست نسبت فواصل صداهای موسیقی را به صورت عددی و رابطه آنها را با یکدیگر بیابد. او از روی فاصله های اکتاو (Octave) و پنجم درست (fifth perfect) و چهارم درست ( Perfect Fourth ) که قبلاً آنها را کشف کرده بود فواصل درجه های مختلف گام را محاسبه کرد و با این کار به موسیقی که تا آن زمان یک پدیده ذوقی بود جنبه علمی و پژوهشی با مبنای ریاضی داد .
نسبت های فواصل گام فیثاغورث امروزه نیز مورد استفاده کلیه نوازندگان سازهای زهی مانند ویولن ، ویولا ، ویولونسل ، کنترباس است .
اصطلاح اکتاو امروزی هم که کلمه ای لاتین است از یونان باستان رایج شده است.
جای هیچ اغراقی نیست اگر گفته شود مقوله فاصله های چهارم ، پنجم و اکتاو که پایه و اساس همه موسیقی امروزی است از یونان باستان آمده و پیشرفت موسیقی امروز مدیون تمدن یونان است.
فیثاغورث (ythagoras) دانشمند بزرگ یونانی، نخستین فیلسوف و ریاضی دان قدیم، یعنی سده ششم قبل از میلاد است ولی متاسفانه در تاریخ از او به عنوان موسیقی دان یاد نشده است. با وجود این باید او را به عنوان نخستین و بزرگترین قانونگذار موسیقی تلقی کرد.
اکتشافات او در فاصله های موسیقی آنقدر با اهمیت است که باید او را پایه گذار قوانین بعدی که به قرون هفدهم و هجدهم منتهی می شود دانست .
pareparvaz51- کاربر خوب لاک پشتی
- تشکر : 0
رد: تاريخچه جالب موسيقي
موسيقي يوناني که شهرت جهاني دارد براي هنرمندان و بسيار از مردم جهان موسيقي شناخته شده اي محسوب مي شود.
آهنگسازان بزرگي نظير تئودوراکيس و .... نقش بسزاي در استمرار شهرت و تنوع بخشيدن به موسيقي يوناني داشته اند.
موسيقي در يونان تاريخ کهني دارد و با فرهنگ و زندگي مردم ديار عجين گرديده است.
فلاسفه يونان باستان حرمت زيادي براي موسيقي قائل بودند و مطالعه موسيقي براي تحصيلات آزاد ضروري بود.
ارسطو و افلاطون معتقد به تاثير دائمي موسيقي بر روان آدمي بودند آنها حتي موسيقي را براساس نوع تاثيراتش بر روح و روان آدمي تقسيم بندي مي کردند.
فلاسفه فيثاغورثي هم بدليل اينکه موسيقي تباني حقايق اصلي رياضي بود براي آن ارزش قائل بودند.
يکي از مهمترين نت ها آهنگ سرودي است که در گروه هاي کر به افتخار "ديوني سوس" خوانده مي شود. اين گروه هاي کر آنقدر اهميت يافته است که بنمايشنامه هاي تراژدي يونان تبديل شده اند.
زبان يونان باستان موزون و آهنگين بود لذا ملودي مي بايست نتيجه تغييرات لحن در زبان محاوره اي باشد. حروف صدادار زبان يوناني داراي ارزشهاي صوتي کوتاه و بلندي بودند که مطابق با نت هاي کوتاه و بلند در ترکيبات موسيقي بودند. بنابراين ريتمهاي موزيکال از اشکال موزون و تغييرات ملوديک که تحت تاثير آهنگهاي طبيعت بودند ناشي مي شدند.
انواع سازهاي بادي، زهي، ضربي و برجي در يونان مورد استفاده قرار مي گرفت. هرچند بجز چند آلت موسيقي چيز زيادي از يونان باستان باقي نمانده است. ليکن تاثير تئوري موسيقي کلاسيک يونان گسترده و پايدار بود.
روميها که به برتري موسيقي يونان پي برده بودند تئوري يوناني را در طول سالهاي 480 تا 524 ميلادي (دوره Beothius ) به اروپا منتقل کردند. کليساي مسيحي در دوران اوليه مبتني بر اين شيوه بود اما اسلام وارث اصلي ويوناني است که پارسيان اعراب و ترکها آنرا به اسلام وارد کردند و در مقابل نوشته ها و آثار آنها (مسلمانان) از قرن نهم به بعهد موسيقي اروپا را تحت تاثير خود قرار دادند.
pareparvaz51- کاربر خوب لاک پشتی
- تشکر : 0
رد: تاريخچه جالب موسيقي
pareparvaz51- کاربر خوب لاک پشتی
- تشکر : 0
رد: تاريخچه جالب موسيقي
ريشه ي واژه ي موزيك :
موزیک از واژه ي يوناني MUSE می آید و آن نام هریک از نه فرشته ای بوده که به همراه آپولون(خدای موسیقی وهنر های زیبا)درکوه پارناس(واقع در یونان)به سر می بردند و هریک درفنی ازآواز و موسیقی مهارت داشتند و اشتقاق کلمه ی Mousika ( به يوناني موسیقی ) بوده . ( شرح آن در پست شماره 2 گذشت )
نوا یا ملودی:
مایه اصلی موسیقی است و از کلمه ملوس یونانی است به معنای پیوستگی.
گيتار :
یونانیها دو نوع لیر داشتند ، یکی به نام لیرا و دیگری به نام کیتارا. کیتارا بوسیله رومیها تغییر شکل یافت ، و نام گیتار نیز از کلمه ي يوناني كيتارا گرفته شده است .
ارغنون:
نام سازی است كه از واژه ارگان یونانی به معنی ساز گرفته شده و بعید نیست ارگ یا آکاردئون کنونی تکمیل شده آن باشد.
pareparvaz51- کاربر خوب لاک پشتی
- تشکر : 0
رد: تاريخچه جالب موسيقي
در روایت آمده که بسیاری انسان در طبیعت زیرکوهی ایستاده بودند .. کوه ریزش خفیفی داشت ... و سنگها بر انسانها بافتاد.و هر انسان به تن صدای خود فریاد کشید و این شد آواز ... و تا مدتها انسان های بالای سر انسانهای دیگر این کار را انجام میدادند
mo_khaligh- کاربر متوسط لاک پشتی
- تشکر : 0
رد: تاريخچه جالب موسيقي
به گذشته تر بر می گرده...
پست بعدي افسانه پيدايش ني و جنگ رو بيان ميكنه .
اين مطلب آخرين بار توسط pareparvaz51 در 5/17/2010, 13:00 ، و در مجموع 1 بار ويرايش شده است.
pareparvaz51- کاربر خوب لاک پشتی
- تشکر : 0
رد: تاريخچه جالب موسيقي
درباره پیدایش اولین ساز روایات متفاوتی وجود دارند یونانیان باستان معتقد بودند خدای(پان) اولین موسیقی را آفرید كه همان نی چوپانان است پان روزی از میان نیزارهای ساحل رودخانه ای می گذشت كه آهی كشید و شنید نفس چون از درون نی ها می گذرد صدای غم انگیزی تولید می كند.
در برخی افسانه ها پیدایش سازهای زهی را به هرمس خدای یونانی نسبت میدهند که از پوست لاک پشت و گاوی که از آپولون میدزدد ساخته است. او از روده گاو سیمهایی میسازد و دوشاخ گاو را بجای دستان لاک پشت میگزارد وبدین ترتیب جعبه ساز را فراهم میکند و سیمها را به شاخ میبندد در نقاشيها و ظروف قديمي هم تصوير اين چنگهاي يوناني مشاهده ميشه .
بيشتر افسانه ها واقعيت دارند اما در مورد اونها مبالغه شده و مطالبي رو به اون افزودن و به شكل امروزي به گوش ما رسيده . مثل رستم و سهراب خودمون كه واقعيت دارند اما بيش از اندازه در موردشون مبالغه شده يا اسفنديار در شاهنامه و آشيل يوناني ( به يوناني آكيليس ) كه واقعا" وجود داشند ، كه در موردشون گفته ميشه هر دو رويين تن بودند . اسفنديار از ناحيه ي چشم آسيب پذير بود و آشيل از پاشنه ي پا . اصطلاح پاشنه ي آشيل هم كه امروزه به كار ميبريم ريشه در افسانه ها داره .
pareparvaz51- کاربر خوب لاک پشتی
- تشکر : 0
» تاريخچه جهان در چند دقيقه
» تاريخچه پيدايش آنتي ويروس نورتون
» شاهكارهايي موسيقي ايراني
» تست جالب