نکاتی چند برای افرادی که با پرندها کار می کنند
نکاتی چند برای افرادی که با پرندها کار می کنند
پسیتاکوزیس (تب طوطی)
پسیتاکوزیس یا تب طوطی بیماری که طوطیان می توانند به ارمغان بیاورند
در جهان بیماری های گوناگونی وجود دارند که برخی از آنها جزء بیماریهای مشترک انسان و دام می باشند، آشنا شدن و شناخت این بیماریها به معنای کشتن حیوانات آلوده نیست بلکه شیوهای به کنترل در آوردن و برخورد صحیح با حیوانات آلوده است. بیماری پسیتاکوزیس نیز در شمار بیماریهای مشترک قرار می گیرد، پسیتاکوزیس بیماری است که خانواده طوطی سانان ( کاسکو، طوطی سبز، مرع عشق و ... ) را درگیر می کند در صورتی که این بیماری کبوتر را مبتلا کند به آن اورنیتوز گویند. همانطور که گفته شد بیماری در طوطی سانان دیده می شود، کبوتر نیز از دیگر حیوانات مستعد ابتلا به بیماری است، بیماری از طریق این دو پرنده می تواند به دیگر پرندگان انتقال پیدا کند انسان نیز در صورت تماس با عامل پسیتاکوزیس می تواند به این بیماری مبتلا شود. بیماری پسیتاکوزیس از طریق تماس با مدفوع آلوده پرندگان مبتلا، هوا و حشرات قابل انتقال به انسان است،
ميكروبها از طريق استنشاق هواي حاوي اين ميكروب يا آسيب پوستي ناشي از نوك زدن يا گاز گرفتن پرنده مبتلا به انسان منتقل ميشود. دوره نهفتگي بيماري پس از تماس با ميكروب 3-1 هفته است.
خوشبختانه بیماری از طریق تخم، قابل انتقال به انسان نیست. بیماری پسیتاکوزیس در حال حاضر بیشتر بومی مناطقی همچون: جنوب شرقی آسیا بخشهای از جنگلهای افریقا و امریکا است، این مناطق در واقع زیستگاه طبیعی طوطیان می باشد.
نشانه های بیماری در پرنده و انسان: پرنده غذا نمی خورد، پرها در اثر اسهال سبز رنگ است، ترشحات مخاطی در بینی و چشم پرنده دیده می شود، با افزایش ترشحات، چشم بسته شده و در نهایت پرنده بینایی خود را از دست می دهد.پسیتاکوزیس دستگاه تنفسی طوطیان را کاملا در گیر می کند. زمانی که انسان به عامل بیماری پسیتاکوزیس آلوده می شود علایمی نشان نمی دهد از زمان ابتلا تا بروز علایم بیماری پسیتاکوزیس در انسان حداقل دو هفته زمان لازم است علایم اولیه شامل لرز، ضعف و سردرد است فرد بیمار تک سرفه دارد.در صورت حاد شدن بیماری پسیتاکوزیس در انسان علایم استفراغ، اسهال یا یبوست، افسردگی، بزرگ شدن کبد دیده می شود.
تشخیص بیماری تنها توسط دامپزشک در مورد پرندگان و پزشک در مورد انسان انجام می شود.
عوامل افزايش دهنده خطر:
تماس با پرندگان به خصوص در باغوحشها، پرنده فروشيها يا مزارع
نکاتی چند برای افرادی که با پرندها کار می کنند :
1- هیچگاه پرنده خود را از پرنده فروشی های کثیف و غیره بهداشتی تهیه نکنند.
2- در صورتی که پرنده انها از کشورهای که ببیماری پسیتاکوزیس در آن وجود دارد تهیه می کنند حتما قبل از ورود پرنده به خانه، توسط دکتر دامپزشک معاینه شود.
3- افرادی که در مزارعه پرورش و یا کشتار گاه طیور کار می کنند حتما از ماسک و دستکش استفاده نمایند.
4- در صورت بروز علایم بیماری در پرنده به هیچ هنوان خود درمانی برای طوطی سانان انجام ندهند و پرنده خود را به نزدیکترین کلینیک دامپزشکی محل اقامت خود ببرند.
آنچه در مورد بیماری پسیتاکوزیس طوطیان قابل گفتن است این است که بیماری خوشبختانه جزء بیماریهای بومی منطقه خاورمیانه نیست و موارد ابتلا به این بیماری در کشور ما تا کنون به صورت رسمی گزارش نشده است.
درچه شرايطي بايد به پزشك مراجعه نمود؟
اگر شما يا يكي از اعضاي خانوادهتان داراي علايم پسيتاكوز باشيد.
بروز موارد زير در طي درمان:
ـ تب
ـ عدم تسكين درد با گرم كردن محل يا مسكنها
ـ تشديد كوتاهي نفس
ـ تيرگي يا كبودي ناخن انگشتان
ـ خلط خوني
ـ تهوع، استفراع يا اسهالو سر درد
عواقب مورد انتظار
معمولاً با تشخيص و درمان زودرس در عرض 14-7 روز بهبود مييابد. بدون درمان تب 3-2 هفته باقي مانده و سپس به آهستگي شروع به كاهش ميكند.
عوارض احتمالي :
پنوموني یا ذاتالريه شديد يا كشنده
درمان:
درمان شامل درمان دارويي (گاهي درمان وريدي) و مراقبتهاي حمايتي از جهت علايم بيمار ميباشد.
- براي جلوگيري از انتقال بيماري به ديگران از طريق سرفه و خلط بيمار بايد بيمار حدا از ديگران مراقبت شود.
- براي مرطوب كردن هوا و در نتيجه رقيقتر شدن ترشحات ريوي از يك دستگاه مرطوب كننده و اولرتاسونيك با بخار سرد استفاده كنيد. درون سدتگاه تنها آب خالص بريزيد و از ريختن دارو درون آن خودداري كنيد. دستگاه را هر روز تميز كنيد.
- از يك بالشتك گرم كننده يا كمپرس گرم و مرطوب بر روي قفسه سينه براي تخفيف درد استفاده كنيد.
- ار استعمال دخانيات خودداري كنيد.
تتراسيكلين (نوعي آنتيبيوتيك) به مدت حداقل ده روز براي كنترل تب و ساير علايم تجويز ميشود.
در صورتي كه سرفه همراه خلط باشد از داروهاي ضد سرفه نبايد استفاده شود زيرا در اين شرايط سرفه اثر سودمندي در تخليه ترشحات ريوي دارد. اگر سرفه بدون خلط و دردناك باشد، ميتوان از داروهاي ضد سرفه استفاده كرد.
براي درد خفيف، استفاده از داروهاي بدون نسخه، نظير آسپيرين يا استامينوفن توصيه ميشود.
استراحت در بستر حداقل تا 48 ساعت پس از رفع تب، درد و كوتاهي نفس ضروري است. پس از آن به تدريج فعاليت در زمان ابتلا به اين بيماري هاي طبيعي خود را از سر بگيريد. خستگي و ضعف ممكن است براي مدت طولاني باقي بماند، بنابراين نبايد انتظار داشت كه توان بيمار به سرعت به حالت عادي بازگردد. رژيم خاصي نياز نيست. مصرف مايعات را تا حداقل يك ليوان در ساعت افزايش دهيد. اين كار به رقيقتر شدن ترشحات ريوي و در نتيجه آسانتر شدن آنها با سرفه كمك كند.
vetcounseller.persianblog
ایران دوست- مدیر ارشد گفتگوی لاک پشتی
- مدیر برتر گفتگوی لاک پشتی
تشکر : 246
رد: نکاتی چند برای افرادی که با پرندها کار می کنند
فریده- کاربر باسابقه لاک پشتی
- تشکر : 2
رد: نکاتی چند برای افرادی که با پرندها کار می کنند
Dr. Iman Memarian- دامپزشک گفتگوی لاک پشتی
- تشکر : 59
رد: نکاتی چند برای افرادی که با پرندها کار می کنند
eli 2010- کاربر تازه وارد لاک پشتی
- تشکر : 0
رد: نکاتی چند برای افرادی که با پرندها کار می کنند
مرضیه- مدیر گفتگوی لاک پشتی
- تشکر : 29
» نکاتی درمورد مصرف میوهها و سبزیجات
» راهنمایی برای خرید یک تراریوم برای لاکی گوش قرمز نازم
» اعلام آمادگی برای پذیرفتن سرپرستی همستر،خرگوش.(تجربه و محل مناسب برای نگهداری دارم)
» به كمك تون احتياج دارم برای نگهداری یک گربه برای چند روز